Nickerie.Net, zaterdag 17 maart 2012


Opkoopprijs padie gekelderd

door Beta Debidien, 17/03/2012

NIEUW NICKERIE - De opkoopprijs van een baal natte padie van 79 kilogram is gekelderd naar SRD 72,50: de adviesprijs van het Rijstorgaan. Tot gisteren telden molenaars nog tussen SRD 75 en SRD 77,50 neer voor een baal padie, maar zij willen deze bedragen niet meer betalen. In sommige gevallen willen ze slechts SRD 70 betalen en ze bieden zelfs lagere prijzen. Boeren zijn niet te spreken en stellen Badresein Sital, coördinator van het Rijstorgaan, verantwoordelijk voor deze negatieve ontwikkeling.

De oogst van padie in Nickerie is in vollegang. Boeren worden nu geconfronteerd met lage opkoopprijzen. Sedert de aankondiging van een adviesprijs van SRD 72 voor een baal padie door Badresein Sital van het Rijstorgaan, hebben molenaars hun opkoopprijzen ook naar beneden bijgesteld.dWT foto / Beta Debidien-.

Tent sluiten “We vragen ons af waarom Sital met een adviesprijs is gekomen in een periode waar de opkoopprijzen zich goed aan het ontwikkelen waren”, bekritiseert Sewcharan Uday de maatregel van Sital. Uday is landbouwer in de westelijke polder in Nickerie.

Hij heeft slechts een deel van zijn twintig hectare rijpe padie afgeoogst en vraagt zich af bij wie hij voor de prijsderving van SRD 2,50 per baal moet aankloppen.

“De regering geeft ons al niks en nu komt een Rijstorgaan bepalen wat de opkoopprijs moet zijn.

Het is beter dat we de tent sluiten en alles overlaten aan ‘deskundigen’ van het Rijstorgaan”, foetert de rijstboer.

Volgens hem heeft de sensatie van het Rijstorgaan vorig seizoen ook nadelig gewerkt op de toenmalige opkoopprijzen. “Een andere optie is, dat we president Desi Bouterse vragen om het Rijstortgaan te ontbinden, zodat in het vervolg dit ons niet meer overkomt.”

Ook voorzitter Bramdew Rampadarth van de Vereniging van Padie Producenten (VPP) is niet te spreken over de belachelijke prijzen die nu gehanteerd worden door molenaars bij de aankoop van een baal natte padie in het veld. “Het is helemaal niet goed waarmee de molenaars bezig zijn. We merken dat er helemaal geen redenen aanwezig zijn om de prijzen te verlagen.” Zijn organisatie heeft eerder een kostprijs gepresenteerd van SRD 71 per baal.

“En wanneer wij een winstmarge van 25 procent bijtellen, dan moet een baal natte padie SRD 89 kosten en niet minder”, benadrukt de VPP-voorman. De organisatie heeft onlangs via districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh een petitie aangeboden en wacht nog steeds op een antwoord van het staatshoofd. “We hebben er alle vertrouwen in, dat de president met een gunstig antwoord naar Nickerie komt”, aldus Rampadarath.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

17-03-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics