Nickerie.Net, dinsdag 20 maart 2012


Ingezonden: Ergenis over  Prof. Dr. Ir. Ing.

Al geruime tijd erger ik me aan ene zich steevast als ‘Prof. Dr. Ir. Ing.’ introducerende Hubert Rampersad, die de hele wereld zonodig moet “branden” naar zijn beeld en gelijkenis. De aanleiding om daar nu mee naar buiten te komen is een weinig gecoördineerd ingezonden artikel van zijn hand in pover Nederlands op GFC Nieuws van 18 maart met de titel “Surinaamse boer in Groningse klei”, een uiterst beknopte biografie van ene Rob Mohansingh in de diaspora.

Voor zover ik het begrijp is het artikel bedoeld als lofzang op een patriot, wiens liefde voor zijn vaderland Suriname nooit is beantwoord, maar die desalniettemin in Suriname gecremeerd wil worden.

Nu was Mohansingh mij bekend door het tragische lot dat hem in 1992 heeft getroffen met de gruwelijke moord op zijn toen 14 jaar oude dochter Varsha. Onze Prof. Dr. Ir. Ing. geeft in zijn artikel een curriculum van het groot aantal studies en functies van Mohansingh door de loop der jaren, om daarna plompverloren te laten volgen: “Na de moord op zijn dochter in 2002, terwijl hij gratis in Suriname seminars verzorgde, concentreerde hij zich op zijn gezin”, om te besluiten met “Hij wil echter nog een stunt uithalen en dat is het opzetten van een agrovezelfabriek. Na een lange weg van onderhandelingen heeft hij zijn plan verwezenlijkt.” Het verband tussen de moord op zijn dochter en het gratis seminars verzorgen ontgaat mij te enen male, en juist daar waar het interessant gaat worden, stopt hij, want van dat agrovezelproject mogen wij kennelijk (nog) niets weten.

'Prof. Dr. Ir. Ing.’ Hubert Rampersad Twee eerdere veroordeelde drugscriminelen / wapenhandelaren, vader en zoon, Desi en Dino Bouterse

De grote vraag is dus wat Prof. Dr. Ir. Ing. met zijn ingezonden brief wil bereiken, wil hij functioneren als wegbereider voor talentvolle Surinamers (die tot op heden geen kans hebben gezien een succesvolle rentree te maken) in de diaspora in het algemeen, of als wegbereider voor Mohansingh en zijn agrovezelproject in het bijzonder? Helaas is nóch het een nóch het ander uit dit verhaal af te lezen. Mij is het doel dan ook volledig onduidelijk, tenzij het moet worden gelezen als weer een methode om in de pers te komen en nogmaals Prof. Dr. Ir. Ing. gratis en voor niets te “branden”. Mijn eerder genoemde ergernis over de man heeft met deze ingezonden brief dan ook zijn culminatiepunt bereikt en die ergernis wil ik van mij afschrijven door duidelijk te maken dat ik mijzelf ben en dat ik niets te maken wil hebben met het ‘branding-circus’ van Prof. Dr. Ir. Ing., want dat levert alleen maar halfzachte producten af als Dino Bouterse, die hij inmiddels ook al gebrandmerkt heeft.

Nu wil ik Prof. Dr. Ir. Ing. beslist niet aanvallen op zijn intellectuele gaven en wat hij daarmee heeft bereikt, hij heeft ongetwijfeld veel meer opleidingen genoten en veel meer successen geboekt dan ik ooit heb nagestreefd, nee, dat is niet mijn punt. Mijn punt is dat hij zijn intellectuele gaven niet op een juiste en effectieve wijze benut. Intellect verkoop je niet door van de daken te schreeuwen dat je Prof. Dr. Ir. Ing. bent, het schrikt integendeel af. Daarbij komt dat niemand ooit Prof. voor het leven is, maar enkel voor de duur van zijn aanstelling en bij mijn weten heeft hij momenteel geen aanstelling als zodanig (zo wel, mijn excuus). Bescheidenheid siert de mens, maar niet Hubert Rampersad. Hij schaart zich hiermee in de rij van andere ‘bekende’ Surinamers zoals bijvoorbeeld Prof. Mr. Dr. W.R.W. Donner ofwel Don Walther Donner, wiens optreden ook niet door bescheidenheid wordt gekenmerkt.

Googlend op Rampersad stuitte ik op ‘zijn persoonlijke mission statement’ (is zoiets niet altijd persoonlijk?), of in goed Nederlands zijn ‘doelstelling’, die alsvolgt luidt: “Het delen van kennis schept plezier, vooral als ik hierdoor iets kan betekenen in het leven van anderen.”

Waaraan is toegevoegd: “Hij streeft niet naar succes maar naar perfectie.” Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat hij met meer verbetenheid dan plezier ernaar streeft om steeds meer mensen te brandmerken om maar vooral veel voor zichzelf te kunnen betekenen. Onbegrijpelijk dat Rampersad niet dóór heeft hoeveel irritatie zijn optreden opwekt. En zeker niet alleen bij mij.

Rolf van der Marck

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS / FOS Netwerk

20-03-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics