Nickerie.Net, vrijdag 23 maart 2012


"Zij beraamden een coup..."

Als het aan de volksvertegenwoordiging onder aanvoer van hoofdverdachte Desi Bouterse ligt, zullen na vandaag, de heren:

John Baboeram (38, advocaat), Bram Behr (31, journalist), Cyrill Daal (48, vakbondsleider), Kenneth Gonçalves (42, advocaat), Eddy Hoost (48, advocaat), André Kamperveen (58, ondernemer), Gerard Leckie (39, universiteitsdocent), Sugrim Oemrawsingh (42, universiteitsdocent), Leslie Rahman (28, journalist), Soerendre Rambocus (29, militair), Harold Riedewald (49, advocaat), Jiwansingh Sheombar (25, militair), Jozef Slagveer (42, journalist), Robby Sohansingh (37, ondernemer),  en Frank Wijngaarde (43, journalist), 

in de geschiedenisboeken bekend staan als mannen die het wettige gezag wilden omverwerpen.

5927cc3b4164b3b42d8efa7d91bb15ca.jpgDe Nationale Assemblee maakt zich op om hen te veroordelen, zonder dat er onderzoek heeft plaatsgevonden. De werkelijke hoofdrolspelers achter de wijziging van de amnestiewet zullen nergens te boek staan. Immers, de initiatiefnemer van het wetsvoorstel is niet de regering van de republiek Suriname, onder leiding van president Desiré Delano Bouterse, die de hoofdverdachte is in het 8 december strafproces. Wat in de historie zal blijven staan, is dat het wetsontwerp is ingediend door Ricardo Panka, Ronny Tamsiran, André Misiekaba, Anton Paal, Melvin Bouva en Rashied Doekhie.

In het ontwerp staat dat Amnestie wordt verleend aan degenen die in het tijdvak aanvangende op 1 april 1980 en eindigende op 19 augustus 1992 strafbare feiten hebben begaan en/of daarvan worden verdacht in het kader van verdediging van de staat en/of omverwerping van het wettig gezag zoals de gebeurtenissen in December 1982 en de Binnenlandse oorlog.

De 25 verdachten Errol Alibux, Dick de Bie, Desi Bouterse, Etiënne Boerenveen, Benny Brondenstein, Winston Caldeira, Wim Carbière, Steven Dendoe, Edgar Dijksteel, Roy Esajas, Ernst Geffery, Arthy Gorré, John Hardjoprajitno, Orlando Heidanus, Kenneth Kempes, Iwan Krolis, Luciën Lewis, Harvey Naarendorp, John Nelom, Edgar Ritfeld, Ruben Rozendaal, Badresein Sital, Jimmy Stolk, Imro Themen en Marcel Zeeuw zullen amnestie krijgen. Zij hebben tijdens de gebeurtenissen in december 1982 de Staat Suriname verdedigd. De vijftien mensen die uit hun huis zijn opgehaald, gemarteld en doodgeschoten waren bezig met omverwerping van het wettige gezag. Dat is het oordeel van de volksvertegenwoordiging, wanneer het wetsontwerp wordt aangenomen.

36 van de 51 volksvertegenwoordigers hebben op 19 juli 2010 Bouterse gekozen als president van het land. Hiermee werden de eerste schreden gezet naar amnestie, ook al is het 8 december strafproces intussen ruim vier jaar en vier maanden gaande. Net als op 8 december 1982 zijn velen nu opnieuw geschokt door het initiatiefvoorstel. Zij hadden dit niet verwacht. Ze hadden ook niet verwacht dat Bouterse president zou worden, al had hij dat maanden geleden aangekondigd.

Het is vandaag vrijdag de 23ste, met een effect van vrijdag de 13e. De laatste zitting van het 8 december strafproces met de meest belastende verklaringen tegen hoofdverdachte Bouterse. Er zijn slechts 14 stemmen nodig om het Openbaar Ministerie en het Hof van Justitie opzij te zetten. Om aan te tonen hoe fragiel de democratie is. Er zal veel lawaai zijn, opwinding en vreugde bij het overwinningsfeest op nog geen 100 meter afstand van Fort Zeelandia, waar mensen die hun mond hebben durven open te maken, voor altijd het stilzwijgen is opgelegd. De handelingen van vandaag in 's lands vergaderzaal, op steenworp afstand van de martelplek, zullen eveneens voor eeuwig in het geweten gegrift staan en op doodstille momenten indringend om rekenschap vragen...


Nita Ramcharan

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS / FOS Network

23-03-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics