Nickerie.Net, maandag 26 maart 2012


Directeur Stinasu geschorst door minister

Frans Kasantaroeno, directeur van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), is geschorst. Dit naar aanleiding van enorme kritieken over de ravage die goudzoekers aangericht hebben in het natuurpark Brownsberg. Dit zou met toestemming van Stinasu gebeurd zijn.

1bff6d903abd5fd055cd535a10fbd7ca.jpgEen beeld van de ravage te Brownsberg. (Foto: WWF)

 

Minister Simon Martosatiman van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer zegt aan Starnieuws dat hangende het onderzoek Kasantaroeno is geschorst. Dit is afgelopen week gebeurd. Kasantaroeno is topper van Pertjajah Luhur. Hij zei eerder aan Starnieuws dat hij niks afwist van geld dat aan de beheerder van het park is betaald. Hij is in dienst van Stinasu en zou ondergedoken zijn.

Al enige tijd blijkt dat het park wordt vernietigd door goudzoekers. De commissie Ordening Goudsector trad hiertegen op, maar stuitte op verzet. Toen bleek dat de mensen met toestemming van Stinasu in het gebied bezig waren. Er werden maatregelen aangekondigd tegen Kasantaroeno. De WWF Guianas heeft een gedocumenteerd verslag gemaakt van de ravage.

 


 

Eerder verschenen:

Brownsberg natuurpark verminkt door goudzoekers

Het Natuurpark Brownsberg in Suriname is door de activiteiten van goudzoekers de verwoesting nabij. Het Wereldnatuurfonds zegt tijdens een drie weken durend onderzoek in Brownsberg uitvoerige schade te hebben vastgesteld. Op tientallen plekken in het regenwoud wordt actief naar goud gezocht.

De onderzoekers hebben hun bevindingen maandag gepresenteerd aan een regeringscommissie. De voorzitter van de commissie zei het rapport van het Wereldnatuurfonds te willen bestuderen alvorens commentaar te geven.

Brownsberg heeft sinds 1969 een beschermde status. Het ligt ten zuiden van Paramaribo in het district Brokopondo.

Gerold Dompig: ‘Kasantaroeno gaf porknokkers toestemming’

Volgens Dagblad Suriname heeft Frans Kasantaroeno, directeur van Stinasu, volmondig bekend dat hij porknokkers toestemming gaf om in Brownsberg Natuurpark naar goud te zoeken. Dat zegt Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam van de commissie Ordening Goudsector (OGS). Kasantaroeno heeft dit tijdens een ontmoeting met de OGS gezegd. Maar Kasantaroeno zegt in een afzonderlijk gesprek met Dagblad Suriname dat hij nooit toestemming heeft gegeven. ‘Ik heb het al een paar keren gezegd. Ik heb niemand toestemming gegeven. Ik heb nooit toestemming gegeven.’ Hij is juist nu bezig een onderzoek in te stellen naar het gebeurde. Het onderzoek moet uitwijzen wie de illegale goudzoekers fiat gaf.

Dompig is kort. ‘Hij heeft het toegegeven. Hij heeft ons zelf gezegd dat hij de jongens toestemming gaf en vertelde ons zelf dat hij een denkbeeldige lijn had getrokken en aan de jongens had gezegd waar en waar niet te mijnen.’ De OGS-topman vertelt verder dat Kasantaroeno tijdens dat gesprek zei dat hij niet wist dat waarmee hij bezig was, strafbaar was. Intussen zal de OGS dit rapporteren aan de procureur-generaal. Dompig heeft sterk het vermoeden dat Kasantaroeno een tegenprestatie ontving voor het verlenen van toestemming.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /Volkskrant / DBS

23-03-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics