Nickerie.Net, maandag 02 april 2012


Ria Oomen: 'EU parlementariers willen Bouterse niet op ACP-EU vergadering'

door Eric Mahabier, 02/04/2012

DEN HAAG - De parlementariërs van het Europees Parlement (EP) willen op de ACP-EU vergadering van november op generlei wijze geconfronteerd worden met president Desi Bouterse. Ze willen niet door het Surinaamse staatshoofd ontvangen worden en ze willen hem ook niet op de vergadering hebben. Dit beweert het Europees Parlementslid Ria Oomen van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP). Volgens haar staan “alle” Europese parlementariërs achter dit besluit. “We willen straks in Suriname niet geconfronteerd worden met een president, bij wie een opsporingsbevel aan de orde is.” Suriname organiseert in november de Joint Parliamentary Assembly (JPA) van de Afrikaanse Caribische en Pacifische landen (ACP) en de Europese Unie (EU). Het bureau van de ACP-EU heeft twee weken terug formeel het besluit genomen dat Suriname deze vergadering mag organiseren.

Voorafgaand aan dit besluit startte Oomen een lobby bij haar Europese collega’s om te voorkomen dat Bouterse aanwezig zal zijn op deze ACP-EU Joint Parliamentary Assembly. “Wij willen niet geconfronteerd worden met Bouterse en dit is het standpunt van alle parlementariërs”, zegt Oomen nu. Omdat het proces al ver gevorderd was, zouden zij en andere Europese parlementariërs geen bezwaar gemaakt hebben tegen de organisatie van de vergadering door Suriname. Eerder verklaarde president Bouterse dat de Caricom-landen, waaronder Trinidad stelling hebben genomen tegen de Nederlandse lobby. Oomen om een reactie gevraagd zegt zich hierover niet te willen uitlaten, en slechts het standpunt van de Europese Parlementariërs te verwoorden. Ze benadrukt verder ook vanaf het begin gezegd te hebben dat ze geen tegenstand zullen bieden tegen de organisatie van de vergadering door Suriname. Het proces daartoe was reeds in volle gang.

Fact finding mission

Rabin Parmessar, vaste vertegenwoordiger van De Nationale Assemblee (DNA) bij de ACP-EU, om een reactie gevraagd, zegt niet bekend te zijn met het gezamenlijke standpunt van de Europese parlementariërs. “Integendeel zijn laatst in Brussel heel wat leden van het Europees Parlement naar mij toe gekomen en hebben me gezegd dat ze het niet eens zijn met het standpunt van mevrouw Oomen. Maar we volgen de zaak”, reageert Parmessar verder. In mei vindt een JPA in Denemarken plaats en Parmessar zegt dan verder te zullen vernemen wat de standpunten en reacties van de ACP en EU parlementariërs zijn. Parmessar zegt dat op 22 april een fact finding mission van de ACP-EU naar Suriname afreist om na te gaan of het land fysiek in staat is de meeting te organiseren. “Dat betwijfel ik niet. We hebben ons onderzoek ook gedaan en met alle relevante actoren in Suriname gesproken over de organisatie van deze grote vergadering.” Suriname is klaar voor de organisatie van deze meeting.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

02-04-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics