Nickerie.Net, maandag 02 april 2012


Turbulent debat over amnestiewet

PARAMARIBO - De behandeling van de amnestiewet door het Surinaams parlement is maandag in een gespannen sfeer begonnen. Drie kwartier na het begin van de zitting moest die zelfs enige tijd worden onderbroken. Of het parlement nog tot een stemming komt was maandagavond onduidelijk. De omstreden amnestiewet moet ertoe leiden dat alle betrokkenen bij de decembermoorden in 1982 geen straf zullen krijgen. Dit geldt dan ook voor de hoofdverdachte van de moorden, Desi Bouterse, de huidige president van Suriname.

Coupplegers onder leiding van Bouterse vermoordden in 1982 uit politieke motieven 15 vooraanstaande Surinamers. Op 13 april is een zitting van de krijgsraad gepland in het 8 decemberproces dat over de moorden gaat. In deze zitting zal de auditeur-militair bekendmaken wat de strafeis is tegen de verdachten, onder wie hoofdverdachte Bouterse.

 Een meerderheid van het Surinaamse parlement lijkt te gaan instemmen met de amnestiewet. Na beraad binnen de partij heeft coalitiepartner Pertjajah Luhur van oud-parlementsvoorzitter Somohardjo al besloten in te stemmen met de omstreden wet.

Zodra de omstreden amnestiewet van kracht wordt, zal er een waarheids- en verzoeningscommissie worden ingesteld, bleek maandag bij het begin van de behandeling van de wet in De Nationale Assemblee (DNA).

Volgens parlementariŽr Andre Misiekaba, een van de initiatiefnemers van de wet, is het belangrijk dat er een nationale verzoening komt. De waarheids- en verzoeningscommissie zal breed worden samengesteld en heeft als doel de waarheid zo zuiver mogelijk boven water te krijgen, aldus Misiekaba.

Juridisch deskundigen in Suriname gaan er vanuit dat het strafproces 13 april gewoon doorgaat, ook al neemt het parlement de omstreden amnestiewet deze week aan. Wat wel kan gebeuren is dat advocaten tijdens de zitting de krijgsraad vragen om het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Het is dan aan de rechters van de krijgsraad om een beslissing te nemen of het proces kan doorgaan of wordt beŽindigd.

De advocaat van Desi Bouterse, Irwin Kanhai, liet weten in het proces geen beroep te willen doen op de amnestiewet. Hij wil in de zitting gewoon zijn pleidooi houden en volledige vrijspraak eisen voor Bouterse en de andere verdachten die hij verdedigt.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /Telegraaf

02-04-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics