Nickerie.Net, donderdag 19 april 2012


PVV: zet Surinaamse zaakgelastigde land uit

DEN HAAG - Nederland moet de Surinaamse zaakgelastigde Chantal Doekhie in Den Haag per direct het land uitwijzen. Dat vindt de PVV.

De partij zal donderdag in een debat met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken ook pleiten voor een inreisverbod voor alle Surinaamse parlementariërs die voor de omstreden amnestiewet hebben gestemd. De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi, die door minister Rosenthal is teruggeroepen uit Paramaribo, moet niet terugkeren naar zijn post, zolang Desi Bouters president van Suriname is, aldus de PVV.

Kamerlid Louis Bontes vindt de maatregelen die het kabinet tot nog toe nam, onvoldoende. „We kunnen als Nederland niet langer tolereren dat Suriname internationale verdragen schendt en de dictatoriale route kiest onder leiding van Bouterse. Ik wil daarom dat het kabinet hardere sancties tegen Suriname treft, die verder gaan dan het opschorten van de ontwikkelingshulp en het tijdelijke terugroepen van de Nederlandse ambassadeur!“

Het kabinet nam eerder maatregelen tegen Suriname, nadat het parlement daar de amnestiewet had aangenomen. Die wet zal ertoe leiden dat Bouterse - mocht hij veroordeeld worden voor de Decembermoorden in 1982 - toch vrijuit gaat. Zo is ontwikkelingshulp ter waarde van 20 miljoen euro opgeschort en mogen de verdachten van de Decembermoorden Nederland niet meer in.

Verscheidene partijen wilden verder gaan, zo pleitten VVD en PvdA voor economische sancties. Maar die zijn volgens Rosenthal niet mogelijk. De Kamer debatteert donderdagavond met Rosenthal over maatregelen tegen Suriname. De PVV zal haar voorstellen dan indienen.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /Telegraaf

19-04-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics