Nickerie.Net, woensdag 09 mei 2012


Britse advocaat waarnemer bij zitting krijgsraad

De Britse advocaat Jeff Handmaker is in Suriname om te kijken of het proces rond de Decembermoorden eerlijk verloopt. Hij doet dat als onafhankelijk waarnemer van de Internationale Commissie van Juristen (ICJ). Dat zei de voorzitter van de Nederlandse zusterorganisatie van de ICJ, Friederycke Haijer, woensdag.

Haijer zegt dat er bewust geen Nederlander als waarnemer naar Suriname is gestuurd om diens onafhankelijkheid te waarborgen. Handmaker kent wel de Nederlands taal, zodat hij de rechtszaak goed kan volgen.

De Surinaamse krijgsraad neemt vrijdag een besluit over de voortgang van het proces rond de Decembermoorden. Het is onduidelijk hoe dat verder moet nu de Surinaamse regering en het parlement vorige maand instemden met een amnestiewet. Die houdt in dat alle betrokkenen bij de Decembermoorden vrijuit gaan.

In december 1982 werden 15 vooraanstaande Surinamers vermoord door de militairen in Fort Zeelandia in Paramaribo. President Desi Bouterse is de belangrijkste verdachte die zich hiervoor bij de rechter moet verantwoorden.

(ANP)

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /RNW

08-05-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics