Nickerie.Net, vrijdag 11 mei 2012


Historie en André Loor synoniem van elkaar

André Loor staat bij zijn standbeeld. Rechts de ontwerper Erwin de Vries en links minister Soewarto Moestadja. (Foto: Raoul Lith) Historie, zeker de Surinaamse en de persoon van André Loor zijn synoniemen van elkaar. 'Een grote zoon van Suriname. Doctor André Hendrik Loor. Uit blijkt van waardering en inzet van onschatbare waarde aan de vastlegging en het overdragen van de geschiedenis van Suriname, de verrijking van onze plurale cultuur en daarmee de ontwikkeling van ons land' is dan ook de tekst die staat vermeld op het bronzen kopstuk van de historicus, dat vandaag is onthuld op het voorterrein van het Nationaal Archief Suriname (NAS) aan de Jagernath Lachmonstraat.

d79fb14d2592b91e7b664229b2b57e45.jpgAndré Loor staat bij zijn standbeeld. Rechts de ontwerper Erwin de Vries en links minister Soewarto Moestadja. (Foto: Raoul Lith)

De officiële onthulling werd gedaan door minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken (Biza), samen met de Familie Loor en de stichting Sranan Boeroe. Het beeld is ontworpen door de kunstenaar Erwin de Vries. Alle sprekers hebben bij de onthulling benadrukten dat Loor nationaal als internationaal een vraagbaak is voor de historie. Moestadja zegt het belangrijk te vinden dat de onthulling plaatsvind tijdens het leven van de Historicus, zodat die kan zien hoe hij gewaardeerd wordt door de samenleving. Ook historicus en oud minister van Biza-oud leerling van Loor, Maurits Hassankhan vindt dit een belangrijk signaal naar Loor toe. Hij wijst vooral op de grote bijdrage die Loor heeft geleverd voor het tot stand komen en inrichten van het nationaal archief.

Veel verdiensten

Bij de onthulling bij het NAS waren veel vrienden en docenten van het instituut voor de Opleiding van Leraren en de universiteit aanwezig. Loor heeft op beide instellingen gedoceerd. Directeur Rita Tjien Fooh van het NAS memoreert dat Loor haar en vele anderen heeft gevormd. Moestadja zegt dat de regering meer dan genoeg redenen heeft gehad het verzoek van de stichting Sranan Boeroe, om een kopstuk van Loor te plaatsen bij het Nas te honoreren. “Hier waar grote delen van onze historie zijn opgeslagen is de meest geschikte plaats om hem te eren”, zegt de bewindsman.

Moestadja wijst erop dat Loor niet alleen het culturele erfgoed van Suriname heeft vastgelegd maar ook de geschiedschrijving heeft gestimuleerd. Hij memoreerde de vele verdiensten van Loor als historicus, docent, zijn optreden via radio en televisie waarmee hij vooral jongeren heeft aangemoedigd het vak te studeren. Loor heeft in vele commissies gezeten zoals, naamgeving openbare scholen en adviescommissie nationale vrije dagen. Loor is de eerste Suriname historicus die van de Anton de Kom Universiteit een eredoctoraat heeft gekregen. Bij zijn vele onderscheidingen horen de Visser Neerlandiaprijs, het Kwakoe award, een onderscheiding als officier van Oranje Nassau en die van Officier in de Orde van de Palm.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

11-05-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics