Nickerie.Net, zondag 13 mei 2012


'Bouterse liet rechtszitting bespioneren middels verborgen geluidsopname'

12/05/2012

Paramaribo - Volgens een dWT bericht is het op vrijdag 11 mei bij de voortzetting van de Decembermoordenstrafzaaktijdens opgevallen dat Marcel Oostburg, vermoedelijk lid van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD), maakte gisteren , tegen de regels in geluidsopnamen van de gang van zaken in de rechtszaal. Dat deed hij met een spionagerecorder in de vorm van een ballpoint. CIVD valt rechtstreeks onder de hoofdverdachte Desi Bouterse, die nooit is komen opdagen op de zittingen.

Ofschoon de heer Oostburg dat onopvallend probeerde te doen, werd dit toch opgemerkt door journalisten. Vooralsnog is onduidelijk of de man toestemming Krijgsraad had om de opnamen te maken. Het vermoeden bestaat dat de controle bij het binnentreden van het gerechtsgebouw niet altijd even scherp is en het opnameapparaat aan de aandacht van de beveiliging is ontsnapt. Al vanaf aanvang van deze strafzaak in 2007 is door de rechtbank uitdrukkelijk bepaald dat het verboden is geluids- en video-opnamen te maken van de gang van zaken in de rechtszaal als de zitting eenmaal is aangevangen. Om te voorkomen dat toch heimelijke opnamen worden gemaakt, dienen bezoekers onder wie publiek, journalisten, nabestaanden, advocaten en zelfs de verdachten zaken zoals mobiele telefoons bij de balie achter te laten.

Wel staat de Krijgsraad journalisten regelmatig toe plaatsjes te schieten of video-opnames te maken in de zaal voor aanvang van de zitting. Na de beŽindiging van de zitting in de burgerkamer raakte Oostburg verwikkeld in een woordenwisseling met enkele journalisten die zijn acties niet op prijs stelden. Hij hield de verslaggevers voor dat zij zich niet moesten bemoeien met zijn werk, omdat hij zich ook niet bemoeide met hun werk. De Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst valt rechtstreeks onder de president.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT / Fos Network

12-05-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics