Nickerie.Net, dinsdag 22 mei 2012


SPBA zoekt donor om rijstsector te redden

De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) zoekt een donor om de rijstsector van ondergang te redden. Volgens voorzitter Harrinanan Oemraw is dit nu de enige mogelijkheid. Oemraw zegt dat de organisatie meerdere malen een schrijven heeft gericht aan president Desi Bouterse, maar zonder enig resultaat. Badresein Sital, coördinator van het Rijstorgaan, staat sceptisch tegenover dit idee.

De voorzitter van de SPBA deelt mee dat het zal gaan om een bedrag van ongeveer één miljoen Amerikaanse Dollars. “Indien een donor zich aanmeldt, zal dan gesproken worden hoe de betaling zal geschieden. Ruim 15.000 personen verdienen hun brood in deze sector en verzorgen hun gezinnen. Er is geen geld om aan inzaai te doen”, zegt Oemraw aan Starnieuws.

Rijst importeren

Oemraw vreest, dat indien de rijstsector niet aangepakt wordt, de regering rijst zal moeten importeren. Dit zal het komende seizoen al het geval zijn. Volgens de voorzitter is de positie van de boeren in gevaar en vanuit de regering worden er geen stappen ondernomen om deze te redden. Hij geeft aan dat de beloofde incentive nog niet uitbetaald is. De registratie heeft al plaatsgevonden, maar het is nog niet bekend wanneer er tot uitbetaling over zal worden gegaan.

Sital merkt op dat de uitbetaling van de beloofde incentive binnen twee weken zal geschieden. De registratie is al achter de rug en is nu gedelegeerd naar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij voor controle. Sital stelt dat de meeste boerenorganisaties in ons land beneden maat zijn. Hij is momenteel bezig om een goede boerenorganisatie op te richten in het district Saramacca. De leden worden goed voorbereid en goed geïnformeerd over het werk dat hen als organisatie te wachten zal staan.

Adviezen genegeerd

Sital benadrukt dat de meeste boeren die schade ondervinden tegen de adviezen in gehandeld hebben. “Ze hebben later ingezaaid dan vastgesteld was. Anderen hebben in die gebieden in Wageningen ingezaaid, waar de waterbeheersing erg slecht was. Dit was ook aan hen voorgehouden”, deelt Sital mee. Hij gelooft niet dat een donor zich zal aanmelden. Hij merkt op dat de wereld met recessie te kampen heeft en dat het geld niet voor oprapen ligt.

Wanita Ramnath

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

22-05-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics