Nickerie.Net, dinsdag 29 mei 2012


Lalla Rookh ‘herleeft’

Het Lalla Rookh Complex zal binnen enkele dagen de basis vormen voor verdere optimalisering van educatie en cultuurbehoud. Op 5 juni, de dag waarop 139 jaar Hindostaanse Immigratie wordt herdacht, wordt de tweede fase van het renovatieplan dat in 2002 aanving, opgeleverd.

ce70629d7a034124081d128e90e007ab.jpgHet Lalla Rookh Complex krijgt zijn oude glorie terug.

De twee fase voorziet in een zaal die voorzien is van alle faciliteiten voor conferenties, vergaderingen en trainingen. Er is ook een ruimte van 300 m² beschikbaar voor de inrichting van het Lalla Rookh Museum. Het verhaal van de Indiase Diaspora in Suriname is het thema van het museum. Volgens het bestuur van de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) zal het verhaal van de Indiase Diaspora een permanent karakter hebben en zal het uniek zijn in de regio.

Het Lalla Rookh gebouw is in 1973, bij de herdenking van 100 jaar Hindostaanse Immigratie, door Suriname en Nederland geschonken aan de gemeenschap. In de begin jaren tachtig was het complex verworden tot een ruïne. “Het vervallen gebouw stond symbool voor de haast onmenselijke omstandigheden waaronder de contractanten hebben geleefd en gewerkt,” schrijft de NSHI. “De renovatie is dan ook een eerbetoon aan hen die verkozen hebben om met noeste arbeid, trots en spaarzaamheid in Suriname een nieuwe toekomst voor zichzelf en hun kinderen op te bouwen.”

Volgende mijlpaal

Een belangrijk deel van de kosten voor de renovatie zijn vergaard uit fundraisingsprojecten. Door geldgebrek zijn de herstelwerkzaamheden die begonnen op 13 maart 2006, een aantal keren gestaakt. Na zes jaren is het de NSHI gelukt de tweede fase af te ronden. Het bestuur heeft zich een andere mijlpaal voor ogen gesteld: volgend jaar wanneer op 5 juni 140 jaar Hindostaanse Immigratie wordt herdacht, moet de opening van het Lalla Rookh Museum plaatsvinden.

Op zaterdag organiseert de stichting voor de zevende keer het grootse cultureel muziek, zang en dansspektakel: ‘Sangeet ki Raat 2012’. De avond wordt gehouden in het kader van de viering van 139 jaar Hindostaanse Immigratie. Diverse groepen en artiesten zullen hun kunnen op deze avond tonen. Het aanbod is divers: van klassiek en modern baithak gana tot folklore en filmliederen. Op 5 juni zelf zijn er activiteiten gepland bij het niemboom-monument aan de Waterkant en het standbeeld van Baba en Mai aan de Kleine Combéweg.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

28-05-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics