Nickerie.Net, maandag 04 juni 2012


'Medicijnen helpen niet tegen verkoudheid'

UTRECHT - Medicijnen werken niet tot nauwelijks tegen neus- en bijholteklachten, ofwel een flinke verkoudheid. Hoewel huisartsen regelmatig antibiotica en een ontstekingsremmende neusspray voorschrijven voor mensen die hier last van hebben, gaan de klachten niet sneller over. Het gemiddelde herstel is meestal binnen 10 tot 14 dagen, met of zonder pillen. Dat concludeert huisarts-in-opleiding Roderick Venekamp in zijn proefschrift. Hij promoveert op 7 juni aan de Universiteit Utrecht.

Bijna 60 procent van de huisartsen schreef tussen 2000 en 2009 antibiotica voor als patiŽnten klachten hadden aan neus en bijholten. Ongeveer 30 procent kreeg een neusspray voorgeschreven van de arts. Dat percentage is de afgelopen tien jaar verdubbeld.

ĄVoor zover bekend zijn er geen medicijnen die de klachten sneller oplossenĒ, aldus Venekamp. ĄHet enige wat verlichting kan bieden is een neusspray van de drogist en een paracetamol.Ē

Hij onderzocht de behandeling van 185 patiŽnten. De helft kreeg een gerichte behandeling tegen de klachten, namelijk prednisontabletten, de andere helft een placebo. Daarnaast werd iedere deelnemer paracetamol en neusdruppels geadviseerd. Na een week bleken de klachten in beide groepen evenveel te zijn afgenomen.

Acute klachten van neus en bijholten geven een drukkend gevoel in het hoofd. PatiŽnten hebben vaak last van hoofdpijn, een verstopte neus, een loopneus en hoesten.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

03-06-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics