Nickerie.Net, maandag 04 juni 2012


Nederlandse jurist Gaetano Best: ‘8 December-vonnis voldoet internationaal niet’

door Eliézer Pross, 04/06/2012

Paramaribo - Het vonnis dat vorige maand door de Krijgsraad in het 8 December-proces is uitgesproken, zou de toetsing aan internationale maatstaven niet doorstaan door de vele vaagheden, onvolkomenheden en zelfs tegenstrijdigheden. “Het is een belangrijk vonnis. Maar het zou geen stand houden in een internationaal tribunaal”, zegt Gaetano Best, onderzoeker van het Amsterdam Center voor Internationaal Recht, in gesprek met de Ware Tijd.

Tijdens een lezing vrijdagavond georganiseerd door het Comité Behoud Rechtstaat en Democratie, is het vonnis van 11 mei nader toegelicht door Hugo Essed, Stanley Marica (deken van de Orde van Advocaten) en Best. In zijn uiteenzetting toetste Best de argumenten en besluiten van krijgsraadpresident Cynthia Valstein- Montnor aan internationale verdragen.

Gaetano Best, onderzoeker voor het Amsterdam Center voor Internationaal Recht, zegt dat het 8 December-vonnis van de Krijgsraad van 11 mei niet voldoet aan internationale normen.-dWT foto/Irvin Ngariman .

Herstel

Hij was kritisch over het feit dat de rechter alleen aan het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens refereerde, terwijl er meerdere bindende internationale verdragen beschikbaar zijn, inclusief het moederverdrag der verdragen: het Verdrag van Wenen. Een ander punt dat hij aanhaalde is dat internationale verdragen voldoende mogelijkheden aan de Krijgsraad bieden om de aangepaste Amnestiewet van 5 april 2012 over te slaan. “De rechter kon meer hebben gedaan met de internationale verdragen”, luidde een deel van zijn analyse, terwijl hij op enkele vaagheden in het vonnis wees.

“Ondanks het feit dat de uitspraak van 11 mei internationaal niet door de beugel kan, zou de Krijgsraad alsnog kunnen bewerkstelligen dat het vonnis wel zal voldoen aan internationale normen. Er is uitzicht op een bevredigende uitspraak”, zei Best. Marica wees erop dat de samenleving er gerust op mag zijn dat de zaak niet afgelopen is. “De Krijgsraad mag in haar tweede beurt verder. Ik beschouw dit als de eerste pijl, en verwacht dat zij nog meer pijlen op haar boog heeft”, zegt Marica.

Krijgsraad bepaalt

Hij wijst erop dat de sleutel nu is dat de Krijgsraad aan de Auditeur Militair (openbaar aanklager) heeft gevraagd om breedvoerig uit te leggen of de aangepaste Amnestiewet van 5 april inmenging is in het 8 December-proces en daarmee een schending van de grondwet. Hij roept de totale samenleving op om van zich te laten horen door middel van acties als dit te lang op zich laat wachten. Essed wijst erop dat de Krijgsraad door het vonnis de teugels in handen heeft gehouden door aan te geven dat de zaak niet oneindig geschorst moet blijven en dat zij de termijnen bepaalt.

De juridische deskundigen wijzen erop dat de Grondwet en internationale verdragen erin voorzien dat zowel de krijgsraad als openbaar aanklager de Amnestiewet mogen toetsen. Deze zou überhaubt niet voldoen omdat ‘elke staat de verplichting heeft om moord te onderzoeken en de daders te berechten’.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

04-06-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics