Nickerie.Net, woensdag 13 juni 2012


VHP ziet megamogelijkheden met 800 studerenden Suri's in Nederland

Paramaribo - In Nederland zijn er op zijn minst 800 jonge Surinamers die in verschillende richtingen studeren aan een universiteit of hbo-opleiding. Chan Santokhi, voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), ziet daarin een behoorlijke bron aan leiders, kaders en economische potentieel voor Suriname. Tijdens zijn recent bezoek aan Nederland heeft Santokhi in een bijeenkomst met studerende Surinamers de economische perspectieven die er voor hen zijn in vijf sectoren uiteengezet. De VHP-voorman vindt echter dat beleid moet worden gemaakt op het menselijk potentieel, dat in Nederland aanwezig is. Dat beleid moet gericht zijn op de vijf sectoren.

d900fc211cd52cae21761f35810ada76.jpgChandrikapersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP). Fotografie: Akhiel MahabierChandrikapersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP). Fotografie: Akhiel Mahabier

Mogelijkheden (nog) onbekend

“Als we zoveel potentie in het buitenland hebben en sectoren waarin ze een zekere toekomst hebben, vertegenwoordigt dat megamogelijkheden voor Suriname”, meent Santhoki. Hij heeft de Surinamers beloofd dat de VHP dit als speerpunt zal gebruiken, wanneer zij in 2015 in het machtscentrum komt. Dit zal gekoppeld worden aan het diaspora-beleid dat de partij nastreeft. In de mijnbouw, olie, toerisme, ondernemerschap, en de agrarische sector zullen volgens Santokhi behoorlijk veel banen ontstaan.

“De mogelijkheden die er zijn in de sectoren, met hun toekomstige ontwikkelingen en de expertise die daarbij nodig is, zijn niet bekend zijn bij de studenten. Vanuit sommige delen van het bedrijfsleven wordt wel ingespeeld op het menselijk potentieel en zelfs in geïnvesteerd. Een daarvan is Staatsolie die speciaal naar het toekomstige kader gaat om uit te leggen en te werven. “Het gevolg is dat Staatsolie zestig kaderleden van het bedrijf uit de diaspora afkomstig is”, zegt de VHP-voorman. Volgens hem zou goudmaatschappij Iamgold en andere bedrijven in deze sectoren hetzelfde moeten doen in plaats van dure contractors uit het buitenland te laten halen.

Databank aanleggen

Santokhi heeft de jongeren gevraagd een databank aan te leggen van welke studies er gevolgd worden. In Suriname zou dat ook moeten gebeuren. Dan wordt nagegaan wat de behoefte is en deze afstemmen op de ontwikkeling van Suriname. Santokhi zegt dat in markten zoals de rechtenstudie er allang geen behoefte meer is voor nieuwe krachten. “We moeten de overheid zover zien te krijgen dat ze zich inzet om beurzen te krijgen en te geven in deze sectoren. Een daarvan is vooral de agrarische sector, die maar op een traditionele manier voortduurt. Suriname zou zelfs een hoge school voor de landbouw kunnen hebben.

Tijdens het onderhoud met de studenten heeft Santokhi ook enkele ‘mytes’ uit de wereld geholpen. Zo heeft hij hen meegegeven dat om betrokken te zijn het geen vereiste is dat ze terugkomen. “Terugkeer is een optie. Betrokkenheid in de vorm van ‘human capital’ in de vorm van expertise aanleveren, informatie en financiële investeringen en beleggingen, en Suriname promoten in de rest van de wereld”, Santokhi heeft de jongeren gevraagd vooral geen voorwaarde te stellen voor hun betrokkenheid. Hij vindt dat er net als India voor deze Surinamers een ‘People of Suriname Original’ paspoort moet komen. Hieraan kunnen zij alle sociale rechten ontlenen, behalve politieke. Volgens Santokhi geeft dat gelijke kansen aan zowel Surinamers thuis als in het buitenland.

Wilfred Leeuwin

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS / Fos Network

13-06-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics