Nickerie.Net, woensdag 20 juni 2012


Pilot shuntoperaties SZN succesvol

Paramaribo - In het Streekziekenhuis Nickerie (SZN) is een ĎPilot Shuntmissieí afgerond. De chirurg Ignace Tielliu en zijn assistent hebben van 4 tot en met 8 juni de operaties gepleegd bij acht patiŽnten. Een shunt is een chirurgisch aangelegde verbinding die gemaakt wordt tussen een ader en een slagader van de arm om de bloedstroom te verhogen. Meestal wordt deze in de onderarm aangebracht.

Het doel van een shunt is het verkrijgen van een goede bloedstroom naar de dialysemachine. De shuntoperaties worden verricht bij dialysepatiŽnten. De missie is in samenwerking met het Nierdialysecentrum van Nickerie en met toestemming van het Ministerie van Volksgezondheid uitgevoerd.

Het SZN was slechts de facilitator. De waarnemend medisch directeur van het SZN, Heve Sibilo, zegt dat het de eerste keer is dat zulke ingrepen hebben plaatsgevonden in het Streekziekenhuis. Van de acht patiŽnten die behandeld zijn, komen twee uit Paramaribo. Het SZN spreekt van een geslaagde missie. De directie denkt dat deze in het najaar herhaald zal worden.

Het streven is volgens Sibilo om jaarlijks twee shuntmissies in de ziekeninrichting uit te voeren. Waarnemend directeur Antoine Elias merkt op dat met het uitvoeren van de shuntmissie wederom gebleken is dat de directie van het SZN zich inzet voor de Nickeriaanse nierdialysepatiŽnten. "Bij ons gaat het er strikt om dat wij de nierdialysepatiŽnten van Nickerie in eerste instantie helpen. Als de missie er eenmaal is en er is ook ruimte voor patiŽnten uit Paramaribo, is dat meegenomen", zegt Elias.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /No Spang

20-06-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics