Nickerie.Net, maandag 25 juni 2012


Amerikaanse denktank kritiseert Amnestiewet

25/06/2012

Paramaribo - Naast Amnesty International, Human Rights Watch, de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten en de Internationale Commissie van Juristen, veroordeelt ook de Amerikaanse denktank Council on Hemispheric Affairs (Coha) de in april aangenomen gewijzigde Amnestiewet. Deze wet beoogt de verdachten van de beruchte Decembermoorden straffeloos te stellen. In een uitgegeven commentaar over de jongste ontwikkelingen in Suriname, wordt deze wetgeving door Coha getypeerd als een belediging aan het adres van de rechterlijke macht.

De rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie worden derhalve klemmend opgeroepen, het geschorste 8 Decemberstrafproces te hervatten. “Om gerechtigheid te krijgen voor de slachtoffers van de Decembermoorden en andere misdrijven van Bouterse, en voor Suriname om zijn gewelddadig verleden achter zich te laten, is een eerlijk strafproces van het allergrootste belang”, stelt de Amerikaanse organisatie.

Volgens Coha zal toenemende druk van de internationale gemeenschap essentieel zijn om Suriname te bewegen gerechtigheid te doen plaatsvinden en zo voorkomen dat “een gevaarlijk precedent wordt geschapen, wat kan leiden tot meer geweld van een leider met een bevlekt mensenrechten staat van dienst”. Verder wordt aangevoerd dat het Surinaams justitieel systeem de significantie voor de nabestaanden van de slachtoffers en de Surinaamse samenleving van het besluit om de rechtszaak te schorsen, onder ogen dient te zien.

“Coha dringt er bij de Surinaamse rechtbank op aan verder geweld te voorkomen en de vlek op de democratie die gelijk is aan het presidentschap van Desi Bouterse weg te vagen”, stelt de organisatie.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT / Fos Network

25-06-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics