Nickerie.Net, maandag 25 juni 2012


Geen geld voor 'stimuleringsfonds' rijstboeren

door Beta Debidien, 25/06/2012

NIEUW-NICKERIE - “Er is geen geld op staatsbegroting voor de uitbetaling van de beloofde incentives aan rijstboeren in Nickerie. De Nationale Assemblee heeft het ministerie van Financiën ook geen toestemming gegeven om het geld uit te betalen aan de boeren.” Dat zegt parlementariër Rashied Doekhie (MC/NDP) in gesprek met de krant. Volgens hem weet DNA ook niets, “want aanpassing van de begroting moet toch van ergens komen?”, vraagt de parlementariër zich af.

Doekhie zegt dat er een plafond is dat niet overschreden mag worden. “Het is ook strafbaar.” Hij vermoedt dat er iets mis is gegaan en vraagt zich ook af of het verhaal niet goed is begrepen door de mensen die het hebben overgebracht aan de boeren. “Aan wie ga je dat geld geven en waar is die registratie waaruit moet blijken hoeveel boeren er zijn”, zijn enkele vragen die hem bezighouden.

Volgens de parlementariër zouden actoren niets weten over de eenmansactie van Badresein Sital, coördinator van het door president Desi Bouterse geďnstalleerde rijstorgaan. “We hebben de boeren incentives beloofd ter stimulering van de productie en dat blijft overeind”, benadrukt Sital.

Hij vindt dat Doekhie zich meer met zijn parlementaire zaken moet bezighouden. Sital heeft geen boodschap aan de uitspraken van de NDP’er. Hij verwijst Doekhie naar vicepresident Robert Ameerali om tekst en uitleg te halen. “Wij van het Rijstorgaan hadden gehoopt dat de uitbetaling van de gelden vóór de vijftiende van deze maand zou geschieden, maar jammer dat het ons niet gelukt is”, zegt Sital. Hij geeft aan dat de ministeries van Landbouw Veeteelt en Visserij en Financiën druk bezig zijn om zaken af te ronden, voordat overgegaan wordt tot uitbetaling.

Sital heeft enkele maanden terug tijdens zijn bezoek aan het district Nickerie gezegd dat rijstboeren in aanmerking gaan komen voor SRD 130 voor elke hectare areaal die zij hebben ingezaaid. Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), vindt dat de instanties hun beloftes moeten nakomen tegenover de boeren. “Het moet niet zo zijn dat de beloofde incentives uitblijven en de mensen die zaken hebben beloofd ongeloofwaardig overkomen.”.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT / Fos Network

25-06-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics