Nickerie.Net, woensdag 11 juli 2012


Guyana slijmt over Tigri-gebied - om te kunnen blijven profiteren

Paramaribo - Guyana is bereid te praten over Tigri. Vanaf 1969 is er herhaaldelijk gesproken met de Guyanezen over Tigri en nimmer is er van die zijde de bereidheid geweest het gebied, dat Surinaams is, te verlaten. Burnham stelde aan het einde van de jaren zeventig tijdens bilateraal overleg met premier Arron op Barbados in een tête à tête : ‘’Do not fuck me up, Henck’’ . Zo grof stelde de Guyanese premier zich op toen Arron de kwestie-Tigri wenste aan te snijden. Het is een ieder opgevallen, dat de regering-Bouterse een vrijage is aangegaan met de Guyanezen. Bouterse denkt zelfs, dat het gepast is taxichauffeur te moeten spelen voor zijn collega Ramotar op zijn Caricom-reizen en gebruikt daarvoor de Boeing 737 van de SLM. Als Bouterse bijvoorbeeld naar een ander Caricom-lidland moet reizen landt hij eerst op de luchthaven Timeri om Ramotar op te halen. Guyana zal blijven slijmen over hetTigri-gebied, zolang ze maar op andere gebieden van de Suriname kan blijven profiteren.

Wij vragen ons in gemoede af of Bouterse werkelijk denkt door deze handelingen de Guyanezen daadwerkelijk op zijn hand te krijgen. Wij weten veel beter. De sluwheid van deze Guyanezen is ons welbekend. Ze wensen gewoon van ons te profiteren en doen dat vanaf dag één. Zij hebben ons niets te bieden . Ze hebben er alleen maar voordeel bij van ons te profiteren. Guyanezen hebben altijd van Suriname geprofiteerd en ze doen het nog steeds. Onze visgronden worden voortdurend door deze lieden geplunderd. Staatsolie levert brandstof voor hun krachtcentrales, het is velen bekend hoeveel goederen van ons dagelijks de westgrens over gaan. Er is zelfs een tijd geweest, dat wij de plastic verpakkingen voor de bakkerijen in dat land via de back track route leverden. Laten we de zaak gewoon stellen zoals die is: Suriname doet het economisch veel beter dan Guyana en daarom leunt men zo tegen ons land.

Men houdt ons te vriend, omdat er zovele voordelen aan verbonden zijn. Als het om Tigri gaat zullen we zien dat er niets van de grond komt. Voor ons en voor de meeste Surinamers is het Tigri gebied van ons en daar valt niet eens over te praten. Die Guyanezen moeten daar oprotten en toegeven, dat in 1969 Burnham het gebied met militair geweld heeft ingepalmd. En dat allemaal op basis van een valse bevinding en op kaart gesteld uit 1846 van de Duitser Schomburgk. Voor Suriname is de oorsprong van onze nationale rivier de Corantijn, de Boven-Corantijn door Barrington Brown in 1876 ontdekt en New River genoemd. De Coeroeni-Koetari is een zijtak van de Corantijn en zeker niet de oorsprong van de Corantijn. Zolang de Guyanezen dat niet wensen te erkennen zal er geen akkoord komen . Ze zullen dan ook Tigri niet ontruimen.

Men is, naar onze mening weer met iets heel sluws bezig en zal Tigri als chantagemiddel hanteren bij eventueel overleg. Lackin is een naïeveling als hij en zijn baas denken, dat de Guyanezen zo maar en zonder of slag of stoot Tigri zullen ontruimen. Bouta kan freyri dem Guyana man fa a wani, neks no yepi. Dem man vals. Daar zullen we binnenkort voor de zoveelste maal achter komen. Voor ons en Suriname dient er maar één oplossing te zijn en die is: Tigri moet gewoon ontruimd worden en wederom in de boezem van de Republiek Suriname komen. Alleen dan kan er een totale en goede relatie met Guyana ontstaan.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / De West

11-07-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics