Nickerie.Net, zaterdag 14 juli 2012


Zanderij wordt verder gemoderniseerd en uitgebreid met onder anderen tweede baan

door Eliézer Pross, 13/07/2012

Paramaribo - Voor het uitbreiden en moderniseren van de Johan Adolf Pengel luchthaven zal de regering nog eens 70 miljoen US dollar extra investeren. Het plan hiervoor is al voorbereid en via de Centrale Bank van Suriname (CBvS) worden er gesprekken gevoerd met potentiële financiers om het kostenplaatje te dekken. “Dit is slechts het begin. Wij hebben grote plannen om Suriname tot een hub (verbindingspunt...red) te maken”, zegt minister Falisi Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Hij sprak gisteren tijdens de officiële oplevering van de aankomsthal en het parkeerterrein van de internationale luchthaven. Tot nu toe is al 28,5 miljoen US dollar geïnvesteerd in het moderniseren van de luchthaven. Voorlopig zijn de aankomsthal, het ‘commercial center’, en het parkeerterrein opgeleverd. Ook is de landingsbaan voorzien van een nieuwe asfaltlaag, het platform voor vliegtuigen vernieuwd, de baanverlichting aan de aankomstzijde vervangen en de stroomvoorziening gestabiliseerd met een back-up systeem.

Minister Adelien Wijnerman van Financiën schudt de hand van één van de shopeigenaren in de nieuwe commercial center van de Johan Pengelluchthaven, terwijl haar TCT-collega Falisi Pinas toekijkt.-. dWT foto/Stefano Tull

“Het laatste dat de samenleving gaat merken is een automatisch parkeersysteem waarbij mensen vrijelijk kunnen parkeren. Als strategie om de mensen binnen te krijgen zullen zij naar de ‘commercial center’ moeten komen om een parkeerticket te kopen om de plaats te verlaten”, zegt Timothy Mendonça, beleidsadviseur van NV Luchthavenbeheer Het project, dat is voorbereid tijdens de vorige regeerperiode, is volgens Pinas nog onvoldoende om de luchthaven daadwerkelijk tot een internationale hub te maken. “Het is nog te klein voor onze doelstellingen”, zegt Mendonça ter ondersteuning van de TCTminister. “De plannen kosten heel veel, maar daarin zit er ook veel”, voegt hij eraan toe. Hij legt verder uit dat de luchthaven uitgebreid moet worden om meerdere vliegmaatschappijen met passagiers uit het Caribische Gebied, Zuid Amerika en zelfs Afrika naar Suriname te halen. “Met een bevolking van een half miljoen mensen heb je onvoldoende passagiers om vliegmaatschappijen aan te trekken”, aldus de beleidsadviseur.

Tweede baan

Met de 70 miljoen US dollar zal een tweede baan worden aangelegd waarop vliegtuigen heen en terug kunnen ‘taxiën’, in plaats van afhankelijk te zijn van één baan, waardoor meerderevluchten per keer geaccommodeerd kunnen worden. Dit is ook in lijn met internationale veiligheidsvoorschriften. Verder staan de aankomst- en vertrekhal nog los van elkaar. Tegen 2014 moeten deze hallen met elkaar zijn geïntegreerd en voorzien van slurven, ook wel bekend als airbridges: “Zodat reizigers niet meer in de regen of zon hoeven te lopen bij vertrek of aankomst”, zegt Mendonça. Er moet ook belichting worden geplaatst aan de vertrekzijde van de baan en het platform zal uitgebreid moeten worden om meerdere vliegtuigen te kunnen accommoderen. Daarnaast zal de brandweerkazerne centraler worden geplaatst. Het streven is om de airbridges af te hebben in 2014 wanneer Suriname gastland is van de volgende Unasur-staatshoofdenvergadering, terwijl de andere zaken tegen 2015 in kannen en kruiken moeten zijn.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

14-07-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics