Nickerie.Net, donderdag 19 juli 2012


Goudkoorts houdt Surinaamse politie bezig

PARAMARIBO - Doodgeschoten militairen, steekpartijen op goudvelden of illegale Brazilianen die het land uitgezet worden. Voor de Surinaamse krantenlezer zijn dit soort berichten al lang geen nieuws meer. Iedereen weet dat de goudkoorts in Suriname volop woedt. Goudzoekers zijn er altijd geweest, maar sinds de goudprijs historisch hoog is, nemen steeds meer vooral Braziliaanse gelukzoekers de gok om illegaal naar het oosten van Suriname te reizen. Het is immers niet moeilijk het land binnen te komen. In de dichte jungle van Brazilië en Frans-Guyana is grenscontrole nauwelijks mogelijk en ook de rivier de Marowijne, die de grens vormt tussen Frans-Guyana en Suriname, is makkelijk over te steken.

En dan kan het goud zoeken in Suriname beginnen. Illegaal dus, dat wel, maar toch redelijk eenvoudig, legt John Jones, hoofdinspecteur van de Surinaamse politie uit aan het ANP. „Het komt voor dat de kapiteins van een dorp (een soort burgemeester, red.) misbruik maken van hun bevoegdheid en de illegale Brazilianen toestemming geven goud te winnen, vaak in ruil voor een paar grammen goud per week.”

Door de grote mate van illegaliteit, de grote aantrekkingskracht van het goud en de barre leefomstandigheden is er snel sprake van een explosieve situatie. „De illegale goudzoekers, vaak met een criminele achtergrond en niet bang een vuurwapen te gebruiken, zijn soms maanden van huis, werken hard onder slechte omstandigheden en de opbrengst is onzeker. Ze zullen niet snel aangifte doen omdat ze dan de kans lopen het land uitgezet te worden.” Dit is de afgelopen jaren ongeveer 1200 keer gebeurd, volgens Jones.

Sinds ongeveer 2,5 jaar werken Suriname en Frans-Guyana samen aan het bewaken van de veiligheid in het grensgebied. „We houden regelmatig gezamenlijke patrouilles en bij calamiteiten, zoals laatst toen twee Franse militairen zijn doodgeschoten, bundelen we de krachten. Dat is belangrijk omdat de Fransen op ons grondgebied niemand mogen oppakken, en andersom ook niet”, aldus Jones.

Ook in Paramaribo is te merken dat de goudkoorts mensen aantrekt. Vooral in het noordelijk deel van de hoofdstad wonen veel al dan niet illegale Brazilianen, compleet met Braziliaanse bordelen en restaurants, wisselkantoren en goudopkoopkantoren. Ook de smokkel van goud vanuit de buurlanden komt steeds vaker voor. Toch klaagt Jones niet. „We hebben extra werk door alle gevolgen van de goudkoorts, maar we kunnen de zaak goed aan.”

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

19-07-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics