Nickerie.Net, vrijdag 20 juli 2012


Fransen militairen vinden spoor Bende van Dorlin

Cayenne - Drie weken na de moordaanslag op twee Franse militairen is de justitie in buurland Frans-Guyana eindelijk leden van de Bende van Dorlin op het spoor. Terwijl ook dorpelingen in zuid-oost Suriname daags na de beschieting van 27 juni 2012 al melding maakten van bendeleden die richting Suriname waren gevlucht, zijn leden nu ook gesignaleerd in het midden van Frans-Guyana. Dat zou indiceren dat ze zich een weg banen dwars door het ongerepte regenwoud, richting oost Frans-Guyana in een poging de Oyapock-rivier te kruisen en zo het noorden van BraziliŽ te bereiken, een barre tocht over meer dan 100 kilometer door moerassen, kreken en rivieren.

http://www.dewest-online.com/wp-content/uploads/2012/07/Manuel-2.jpgOp zoek naar de moordbende onder leiding van de Braziliaan Manuelzinho, stuitten militairen en agenten op wel dertig schuilschachten, die zodanig met planken en takken worden afgedekt, dat het een patrouille niet opvalt. Sommige zijn wel 10 meter diep en bieden genoeg ruimte aan mensen, die er behoefte aan hebben uit het zicht van de justitie te blijven of om verboden spullen zoals wapens en drugs te verbergen. Ondertussen heeft de zoekactie zich uitgebreid richting het oosten van Frans-Guyana, waar er ook sporen van de bende zijn gevonden. (foto: France Guyane)

ďWe vermoeden dat ze naar BraziliŽ willen gaan,Ē aldus kolonel Didier Laumont tegenover AFP. Op zoek naar de moordbende onder leiding van de Braziliaan Manuelzinho, stuitten militairen en agenten op wel dertig schuilschachten, die zodanig met planken en takken worden afgedekt dat het een patrouille niet opvalt, en een overvliegende helikopterbemanning ziet het al helemaal niet. Sommige zijn wel 10 meter diep en bieden genoeg ruimte aan mensen, die behoefte hebben uit het zicht van de justitie te blijven of om verboden spullen zoals wapens en drugs te verbergen.

Een goed gewapende speciale eenheid van 100 militairen en agenten proberen daar een stokje voor te steken, maar dat is geen gemakkelijke taak, want de grens strekt zich uit over honderden kilometers. De bende beschikt over zwaar kaliber oorlogswapens. Dat is afgeleid uit de kogels, die in de lichamen van de gesneuvelde militairen zijn gevonden, patroonhulzen in Dorlin waar de moordactie is uitgevoerd en fotomateriaal. De Franse justitie wil Manuelzinho, die ook in Suriname wordt gezocht wegens moord, liever levend in handen krijgen.

Ondertussen gaat de Franse justitie niet meer uit van acht mannen, naar wie aanvankelijk werd gezocht. Er wordt rekening gehouden met een bende van 12 tot 15 man. Op hun vlucht laten de bendeleden burgers, die ze onderweg tegenkomen ook niet met rust. Ze doen alles wat in hun vermogen ligt om te komen aan voedsel en vervoersmiddelen, zowel autoís als boten, om hun vlucht te vergemakkelijken. In de nacht van woensdag op donderdag jongstleden hebben ze twee vissers aangevallen op de Approuaguerivier. De vissers hebben schotwonden opgelopen. Dit incident deed zich voor in de buurt van de plaats Regina, zoín 110 km ten zuiden van Cayenne. Bendeleden zijn ook gesignaleerd in het gebied bekend als Saul (midden Frans Guyana), in het hart van Guyana Amazone Park (PAG).

De snelle verplaatsing in het dichte woud en overlevingsmethoden zijn niet nieuw, want de meeste goudzoekers zijn ook ervaren woudlopers, voor wie een voettocht naar BraziliŽ niet onmogelijk is. Na de beschieting van de Franse legereenheid in de laatste week van juni, hebben de Surinaamse autoriteiten troepen gemobiliseerd en opgesteld langs de grens. De veiligheidsoperatie moet voorkomen dat criminelen die op de vlucht zijn voor de Franse justitie voet aan de grond krijgen in Suriname.

Er is een streng beleid op illegale vreemdelingen. De afgelopen dagen zijn al meer dan 60 illegale Brazilianen opgepakt. Een deel daarvan is gedeporteerd. Meer dan twintig vrouwen en kinderen die nog niet zijn uitgezet, worden volgens de autoriteiten van het zuiderbuurland onterecht zo lang, ondertussen meer dan 10 dagen, vastgehouden.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / De West

20-07-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics