Nickerie.Net, zaterdag 11 augustus 2012


Oude luchtvaart-fiasco krijgt staartje

door Eliézer Pross, 10/08/2012

Paramaribo - De mislukte Surinaamse vliegmaatschappij Inter Tropical Aviation (ITA) is na twaalf jaar nog niet verlost van alle problemen. Gewezen grootaandeelhouder Shyam Guptar en zoon Ryan zijn veroordeeld tot het betalen van ruim een half miljoen euro aan schadeclaims in Nederland. De veroordeelde reageert bijna uitdagend: “Er is geen geld daar (ITA-Nederland... red.). Zij gaan helemaal niets vinden. Ik ben juist 7 tot 8 miljoen US dollar kwijtgeraakt als grootaandeelhouder en grootste schuldeiser. Iedereen denkt dat er geld te halen is bij mij. Zij vinden Guptar een man van miljoenen.”

Hij is in februari van 2012 veroordeeld, maar kreeg tot afgelopen juni de tijd om zich te verzetten tegen het vonnis. De man die vroeger ook rijstmagnaat was, zegt de veroordeling niet te hebben aangevochten, omdat hij druk bezig was zijn naam te zuiveren in de beruchte 300 kilogram drugszaak van Portugal. In 2003 werd in dat land in een van zijn rijstschepen de drugs aangetroffen. Guptar zijn middelen zouden niet toereikend zijn om in beide landen een juridische strijd te voeren. De veroordeling in Nederland is dus officieel beklonken. Hij heeft de strijd in die drugszaak onlangs wel gewonnen, maar het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. Guptar wil geen details verschaffen over plannen om juridisch in de aanval te gaan.

ITA maakte een flitsende start in augustus, 1999, als alternatief voor SLM en KLM op de Mid-Atlantische Route. Er werden ongeveer twee jaren lang vluchten uitgevoerd tussen Paramaribo en Brussel. Vanuit België werden de passagiers per bus naar Nederland vervoerd. Tarieven op de route daalden vanwege de populariteit van ITA.

Het probleem begon echter rond medio 2001 toen het privébedrijf niet in staat was om vluchten uit te voeren rond de piekperiode van de grote vakantie. Ruim 1.100 passagiers die tussen de twee continenten vervoerd werden door de maatschappij waren verplicht om hun vakantie wekenlang te verlengen.

Er was dagelijks sprake van een chaotische situatie bij overheidsinstanties en de ITA-kantoren in beide landen. De samenleving leefde mee met de wanhopige ‘bannelingen’.

De toeristen moesten hun terugreis op allerlei manieren forceren via SLM, KLM of Air France in Frans-Guyana. Uiteindelijk was een gezamenlijke operatie nodig van de regeringen van Suriname en Nederland om ongeveer de helft van de vastgelopen reizigers met charters te hulp te schieten. De bezittingen van ITA, waaronder twee jets, werden op de veiling gegooid om de gemaakte kosten van de twee overheden en gedupeerden te compenseren.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ dWT

11-08-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics