Nickerie.Net, donderdag 16 augustus 2012


Bouterse krabbelt terug na rel kwakoegift

door Gerold Rozenblad, 16/08/2012

Paramaribo - Nadat in Nederland een fikse rel is ontstaan over de gift die Desi Bouterse aan stichting Kofoe heeft gegeven, krabbelt de president terug. Het zou niet zo zijn dat hij 50.000 euro heeft 'gedoneerd'. In een vraaggesprek met perschef Cliff Limburg zegt het staatshoofd dat hij de organisatie op vragen heeft toegezegd dat zij de naam van het kabinet mag gebruiken om sponsoring te zoeken. Hij gaf geen duidelijkheid wat bedoeld wordt met 'de naam van het kabinet gebruiken'. Limburg vroeg dit ook niet. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de ontkenning komt, doordat in Nederland stichting Kofu geld van de Nederlandse staat dreigt mis te lopen nu Bouterse in de buidel tastte.

In Nederland ontstond een fikse rel, nadat de directeur van het Kabinet van de President, Eugene van der San, op vragen van de krant bevestigde dat het staatshoofd 'in de orde van minmaal 50.000 euro' heeft geschonken aan de organisatoren van het Kwakoe Festival. De gemeente Amsterdam die eerder reeds financieel had bijgesprongen, liet weten de gift van Bouterse 'niet gewenst' te vinden. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken voerde tegenover het ANP aan dat stichting Kofu zelf moet beslissen of zij de schenking van het Surinaamse staatshoofd accepteert.

Redenen

De verklaring van Bouterse staat haaks op die van de directeur van zijn kabinet Eugene van der San. Was het zo dat de directeur eerder inging op vragen, gisteren belde hij terug om een reactie te geven op het redactioneel commentaar van de krant. Van der San is het niet eens met de krant dat het een misser van het staatshoofd is om het geld te geven. Ook niet om zich met de zaak te bemoeien. 'Als iets op het bord van de president wordt geplaatst, moet die zich ermee bemoeien', aldus Van der San gisteren. 'Er is een voorstel gedaan en de president reageert erop'. Op een vraag waar het geld vandaan komt, antwoordde Van der San gisteren dat het geen geld is dat van de staatsbegroting komt. 'Uit sponsoring en giften', luidde het uit de mond van de kabinetsdirecteur, die aangaf dat er ook sociale fondsen zijn die daarvoor aangesproken hadden kunnen worden. Terwijl Van der San in de morgen nog verder inging op de kwestie met de krant, werd in de middag het tapijt onder zijn voeten weggetrokken door Bouterse die de schenking ontkent.

Problemen

Bouterse verklaarde aan Limburg dat de organisator van het Kwakoe Festival in financiele problemen is. Daarom mocht de naam van het kabinet 'genoemd' worden. Het bleef onduidelijk of het dan om een garantie-stelling ging. Het staatshoofd moet overigens tot vrij laat in de ochtend vergaderd hebben met NDP-penningmeester Clairy Linger en de governor van de Centrale Bank Gillmore Hoefdraad. Hij zou kenbaar in de avond een ontmoeting gehad hebben met de partijtopper en de functionaris, toen online de berichtgeving over de gift stond. Bij dWT online gaan de berichten om vier uur in de ochtend 'live' en deze zijn voor dat tijdstip niet op het net te lezen.

Blijkens de uitlatingen van het staatshoofd waren hij en zijn gasten om vier uur in de ochtend nog monter genoeg grappen te maken over de gift die niet zou zijn geweest.-.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ dWT

16-08-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics