Nickerie.Net, vrijdag 17 augustus 2012


De ‘revo’ was voor niets: nog steeds geen militaire vakbond!

door Rolf van der Marck

Mijn broek zakte af toen ik vanmorgen in de Ware Tijd las: “Het zou niet goed gaan in het leger. Ontevreden manschappen willen daarom een gesprek met opperbevelhebber Desi Bouterse om hem hun grieven voor te leggen. ‘Niet met de president, maar met de opperbevelhebber van het Nationaal Leger willen we praten’, benadrukt een ontevreden militair. Naar verluidt bereiken hun klachten de Minister van Oorlog niet. Gehoopt wordt dat via Bouterse een oplossing gevonden wordt voor de ‘onaanvaardbare zaken’ die zich voordoen.” Heeft Bouterse dan de verkeerde strijd gestreden in 1980? Was het hem er soms niet om te doen om een militaire vakbond op te richten? Wie heeft de geschiedenis zo vervalst? Was het soms niet Bouterse’s eerste daad na de machtsovername op 25 februari 1980 om die vakbond op te richten? Of was hij zo machtsdronken dat hij gewoon heeft vergeten waarom het allemaal was begonnen? Dát ging er allemaal door me heen toen ik dat krantenbericht las! De hele revo van Bouterse naar de donder! Die zogenaamd democratisch gekozen moordverdachte heeft dus altijd nagelaten om te doen waarom het allemaal was begonnen: de oprichting van een militaire vakbond! Eugène van der San zal ijlings zijn geschiedenis van die woelige tijd moeten herschrijven, gelukkig neemt hij, zoals wij allen weten, genoegen met een klein stukje zout vlees.

Prof. Dr. Ir. Hubert Rampersad temidden van de Braziliaanse ‘Jantjes’

Och, we wisten het natuurlijk allemaal al, eenmaal dictator met de titel van kolonel was een vakbond wel de minste van zijn problemen, aan mijn lijf geen polonaise moet jij gedacht hebben! Het enige wat die soldaten te doen hebben is gehoorzamen, gehoorzamen en nog eens gehoorzamen. Dus geen wonder dat onze Minister van Oorlog niet luistert naar al die flauwe klachten van dat subalterne volk, die volgt gewoon de opdracht van Baas: laat je niet koeionneren door die luiwammesen, de hele dag met hun dikke korba in de kazerne rondhangen en dan ook nog pretenties hebben, laat ze maar in de tijgersluipgang van Memre Boekoe naar Zanderij en terug kruipen, dan leren ze misschien wat het betekent om soldaat te zijn! Nee, Bouterse gaat nog liever dood dan dat hij een militaire vakbond toestaat, hij weet als geen ander waar dat toe leidt.

Hoge Braziliaanse militaire onderscheiding voor Surinaamse management guru: Prof. Dr. Ir. Hubert Rampersad heeft de hoge Braziliaanse militaire onderscheiding Medal of Honour ontvangen voor zijn uitzonderlijke prestaties als coach en trainer van de Regimento Escola De Infantaria-REI in Rio de Janeiro. Colonel Carlos Naccer, commandant van de Cara de Tigre special forces speldde de medaille op.

Maar als Bouterse handig is, dan pakt hij het anders aan. Tenslotte heeft hij in zijn NDP-gelederen een wereldberoemde organisatie-deskundige, die nu zijn tijd verprutst met het fungeren als Hoofd-Eindredactie van Krin Denki, maar die in beter tijden het Braziliaanse leger heeft hervormd: Prof. Dr. Ir. Hubert Rampersad. Hier heeft hij zijn kunsten alleen nog maar kunnen vertonen met het omvormen van de Counter Terror Unit in het algemeen, en van Dino Bouterse in het bijzonder, tot een ‘brand’, tot een merk, zoals Dino het op zijn Facebook-pagina zo treffend heeft vertaald. Als hij díe man op dat subalterne volk loslaat krijgt hij ze probleemloos terug in de kazerne waar ze thuis horen. En in het vervolg, als dat subalterne volk ‘s avonds huiswaarts keert, zeggen ze trots tegen hun vrouw: ik ben een merk!

ps.

Rampersad heeft –naar ik aanneem naar aanleiding van mijn post– vandaag zijn naam laten verwijderen uit het colofon van Krin Denki. Dat is pas “groot dromen”!

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ Suriname Stemt

16-08-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics