Nickerie.Net, zaterdag 18 augustus 2012


VHP trekt aan de bel over energietekort en vriendjespolitiek

Paramaribo - De VHP zegt dat er een tekort is aan energie waardoor de Energie Bedrijven Suriname (EBS) bewust buurten uitschakelt. De uitbreiding van de energiecentrale van Staatsolie verloopt ook niet volgens plan. Een loyalist van de NDP heeft de opdracht gekregen om een nieuwe energiecentrale voor US$ 50 miljoen te leveren aan Staatsolie, zonder dat er een openbare aanbesteding is gehouden. De directie van Staatsolie geconfronteerd met de beweringen van de VHP, zegt aan Starnieuws dat deze kwestie afgewikkeld wordt conform de afspraken die gemaakt zijn met de regering en de EBS. Het bedrijf zal de uitbreiding van de faciliteiten van de dochteronderneming Staatsolie Power Company Suriname met ongeveer 30 MW ter hand nemen. "De uitbreiding wordt uitgevoerd conform de geldende procedures bij Staatsolie en zal 14 tot 16 maanden in beslag nemen", stelt de directie.

De verklaring van de VHP

De VHP maakt zich ernstige zorgen over de huidige energiesituatie in Suriname. Bekend is dat er op dit moment een tekort is aan energie. Vele burgers en bedrijven zijn de dupe van load shedding. Hierbij schakelt de EBS bewust hele buurten uit omdat er gebrek is aan energie met alle gevolgen van dien. De oorzaak van dit energiegebrek kan op het conto van deze regering worden geschreven.

2a1564e501ca7c09ebe6b09bf0fe0545.jpgIn de afgelopen 2 jaar is er in het geheel niet geÔnvesteerd in nieuwe energie centrales. Dit terwijl er reeds vergevorderde plannen waren opgesteld door de vorige regering om op een efficiŽnte wijze in de groeiende energiebehoefte te voldoen. Vanwege financiŽle belangen zijn geen van deze plannen uitgevoerd door deze regering.

Zo is het bekend dat Staatsolie vergevorderde plannen had om haar centrale op Tout Lui Fout uit te breiden met twee machines van 17 MW. Hiertoe was reeds overeenstemming bereikt met de Finse leverancier Wartsila. Dit blijkt onder andere uit het feit dat er een aanbetaling van enkele miljoenen US-dollars was gedaan aan Wartsila. De nieuwe machines zouden op tijd zijn geleverd en er zou geen energietekort zijn. Echter is uit betrouwbare bronnen vernomen dat door de president de opdracht is gegeven deze belangrijke uitbreiding door Staatsolie stop te zetten. In de plaats daarvan werd aan Staatsolie de opdracht gegeven haar nieuwe energiecentrale te kopen via een loyalist van de NDP. Dit voor een prijs van meer dan 50 miljoen USD zonder enige openbare aanbesteding of bekend is hoe dit bedrag is opgebouwd.

De VHP vindt het van belang het publiek te informeren over de oorzaak van het huidige energietekort waarvan het volk nu de dupe is. De VHP roept de regering op een einde te maken aan dit corrupt beleid en Staatsolie, die een baken van licht is in onze samenleving, niet te politiseren en te gebruiken voor eigen financieel belang. Ook zal de VHP-fractie in De Nationale Assemblee volgende week een spoedbijeenkomst van het parlement vragen over deze precaire energiesituatie.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ NSS

17-08-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics