Nickerie.Net, dinsdag 21 augustus 2012


LVV en EU tevreden over 10 jaar SBBS

De regering en de Europese Unie blikken terug op een vruchtbare samenwerking de afgelopen tien jaren in de bananensector in Suriname. De EU is een bepalende factor geweest bij de wederopbouw van deze sector in 2002. Vanaf toen is ongeveer 30 miljoen US dollar uit het project Special Framework assistentie gegaan naar de Stichting Behoud Bananensector Suriname (SBBS).

ab96fca2ade15446142541e91a1cc2eb.jpgToppers van de EU, LVV en SBBS bij de onthulling van de plaquette samenwerking Suriname-EU.

Deze middelen hebben ertoe bijgedragen dat de infrastructuur van de SBBS is gerehabiliteerd. De modernisering van equipement, drainage- en irrigatiesysteem hebben de bananensector mogelijk gemaakt te concurreren op de wereldmarkt. Dat zijn enkele van de positieve zaken die minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij noemde bij de onthulling van een plaquette op het complex van de SBBS in Nickerie, afgelopen vrijdag.

Uitdagingen

De productie van het bedrijf is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Het bedrijf is na de overheid de grootste werkgever en levert een grote bijdrage aan de economie. Setrowidjojo merkte op dat de sector voor enkele grote uitdagingen staat, zoals het behouden van de concurrentiepositie. Ook de integratie van de marketing en productie en continu verbeteren van de productiviteit en kwaliteit zijn belangrijk om te kunnen blijven concurreren.

Nieuw financieringsprogramma

De bewindsman kondigde ook een nieuw financieringsprogramma van de EU ter waarde van 9.3 miljoen euro aan voor de sector. De regering heeft besloten opnieuw de privatisering van dit bedrijf in te zetten. Ook EU ambasadeur Robert Kopecky prees de vooruitgang die de bananensector heeft gemaakt en zei niet te twijfelen aan de toekomst van het bedrijf.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

21-08-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics