Nickerie.Net, woensdag 22 augustus 2012


Wijdenbosch vraagt om aandelen Hakrinbank niet te verkopen

Ruth Wijdenbosch, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee. Assembleelid Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front /NPS) heeft gisteren een dringend beroep gedaan op de regering om niet over te gaan tot het verkopen van de 51% aandelen die de staat heeft bij de Hakrinbank. Wijdenbosch zegt dat hoewel het verkopen van aandelen in het bankwezen geen foute zaak is, het op dit moment zeer gevaarlijk is. Zeker als wordt gekeken aan wie de staat haar aandelen wil verkopen.

09474f1587afb55880c949193e04d81b.jpgWijdenbosch zegt aan Starnieuws dat zij vanwege haar contacten bij de bank allang op de hoogte is van het voornemen van de regering, maar juist daarom niet als eerste ruchtbaarheid hieraan heeft gegeven. De parlementariër heeft langer dan 30 jaar bij de Hakrinbank gewerkt, waarvan lange tijd in de directie. “Nu heb ik via de vakbond hetzelfde gehoord en ik begrijp dat de deal in een vergevorderde stadium is. Er is zelfs een bank op Trinidad & Tobago aan wie de aandelen verkocht moeten worden”, zegt Wijdenbosch.

Niet verantwoord

Volgens haar is het al jaren zo dat banken aandelen verkopen om zo een zogenaamde ‘grote broer' te hebben in het buitenland. De Hakrinbank heeft in het verleden ook al aandelen afgestoten van 10% naar de Bank of America en 10% naar de Rabo-bank. In de jaren tachtig, toen er een ‘hetze’ was tegen buitenlanders in Suriname, hebben deze banken hun aandelen op de markt gegooid.

Voor ons is het goed om een dekking te hebben bij buitenlandse banken. Maar op dit moment is het zeer gevaarlijk”, vindt Wijdenbosch. Het gevaar is volgens de politica dat juist heel grote banken in de wereld gebukt gaan onder de economische en financiële wereldcrises. Van Trinidad & Tobago is ook niet goed bekend hoe het bankwezen er uit ziet.

Discussie in DNA

“Dus zeg ik regering nu op dit moment, 'maak pas op de plaats'. Breng deze kwestie naar het parlement, laten wij erover praten”, zegt Wijdenbosch. Overigens zou volgens haar de regering, als zij de aandelen verkoopt, in overtreding zijn met de bankwet omdat slechts 20% van de aandelen in handen mag gaan van een persoon of instantie. Het aantal aandelen moet ook nog worden afgebouwd.

“Ik heb bewust niet met de directie van de bank gesproken, ondanks mijn 33 jaar dat ik daar heb gewerkt”, zegt Wijdenbosch die deze kwestie in haar hoedanigheid van parlementariër wil bespreken. Zij zegt verbaasd te zijn te horen van de vakbond bij de Hakrinbank dat het niet uitmaakt in welke handen de aandelen liggen. “Ik ben daar absoluut niet mee eens. Als we kijken naar de RBC, de vroegere RBTT, dan zien we dat de werknemers opnieuw moeten solliciteren. Dus in wiens handen de aandelen komen, heeft wel degelijk invloed op de werkers”, meent Wijdenbosch.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

21-08-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics