Nickerie.Net, vrijdag 24 augustus 2012


Sital beschuldigt Setrowidjojo van slecht management

Nickerie -  Coördinator van het Rijstorgaan Badresein Sital heeft enorme kritiek op het beleid van minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). “De minister voert een verkeerd management met het budget van het ministerie”, zei Sital vandaag op een persconferentie. Door het niet uitvoeren van een beleidsnota, om aan elke rijstboer een incentive van SRD 130 uit te betalen, lijdt de staat nu volgens Sital een schade van ruim USD 4 miljoen.

520fdd229ae135b026bcfd08bcc1b0a2.jpgBadresein Sital, coördinator Rijstorgaan. (Foto: Raoul Lith)

Sital vindt dat de minister niet alleen een slecht management voert maar ook politiek bedrijft met de belangen van de rijstboeren. “Hij heeft de boeren bestolen en de rijstsector enorm veel schade toegebracht. Boeren zijn ondernemers die een grote risico moeten nemen en daarmee moet niet worden gesold”, stelt Sital.

Ontstemd

Wanneer de incentive aan de boeren was uitbetaald, zou de inzaai en daardoor de oogst groter zijn geweest. In het gunstigste geval zou er 15% meer kunnen worden ingezaaid wat de meer opbrengsten zou brengen naar USD 3.949.650. Sital is ontstemd over dat de minister ondanks harde afspraken in het bijzin van de vicepresident en de president zich gewoon niet heeft gehouden hieraan.

Nadat in de eerste week van maart met Sital, de minister, de vicepresident en de president harde afspraken zijn gemaakt, was het de bedoeling dat uiterlijk 15 juni SRD 130 per hectare aan de boeren moest worden uitbetaald. Sital zegt dat na het verstrijken van die datum hij minister Adelien Wijnerman van Financiën heeft gesproken en gevraagd heeft waar de uitvoering van het regeringsbesluit blijft waarvoor zij en Setrowidjojo verantwoordelijk zijn. Wijnerman zei toen aan Sital dat zij van het ministerie van LVV, geen enkele administratie of correspondentie heeft ontvangen om de incentive te laten uit te betalen. “De minister heeft nu 5 maanden niets gedaan”, oordeelt Sital.

Een leugen

Sital zegt geen natrap te geven aan de LVV-bewindsman. Alles wat hij op de persconferentie heeft gezegd is vaker en in het bijzin van meerdere personen besproken. Een van de gesprekken is geweest met de coördinatoren van districten waar rijst wordt geproduceerd, de minister en de staf van het ministerie. Toen ging het om de registratie van de boeren die in aanmerking moesten komen voor de incentives.

Dat de SRD 130 per hectare niet op de begroting voorkomt is volgens Sital een leugen. Integendeel zou na de aanvulling van het budget van het ministerie van LVV, direct uit de lopende begroting worden betaald. De begroting van het ministerie zou zijn aangevuld tot SRD 26 miljoen. Daaruit zou een bedrag van SRD 3.2 miljoen bestemd zijn als incentive aan de boeren. Nu is de inzaai en oogst achter de rug en is volgens Sital de schade, door het mismanagement van Setrowidjojo enorm. De coördinator van het rijstorgaan zegt dat dit weer een slecht voorbeeld is van hoe bureaucratisch het toegaat in het ambtelijk apparaat en met vrijwel alles politiek wordt bedreven.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ NSS

24-08-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics