Nickerie.Net, dinsdag 28 augustus 2012


Natuurkunde olympiade stimuleert technische wetenschap

Paramaribo - In de conferentiezaal van de University Guesthouse zijn zaterdag de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de natuurkunde olympiade. Het Arthur Hoogendoorn Atheneum heeft via Priya Kasimbeg de nummer één positie op de nationale natuur olympiade opgeëist. Zij heeft hiermee voorkomen dat de wisseltrofee eigendom werd van het Miranda Lyceum dat twee achtereenvolgende jaren de beste natuurkunde leerlingen heeft geleverd.

2a3ae7a500d1c74e59b29256e19c05cf.jpg Priya Kasimbeg (vwo) en Bharat Basropansingh winnen natuurkunde olympiade

Nickerie prolongeert titel Mulo-nivau

Bharat Basropansingh heeft op Mulo-niveau ervoor gezorgd dat de prijs in Nickerie blijft. Hij is leerling van de Grace Shneiders-Howardschool. Die school leverde vorig jaar ook al de beste natuurkunde leerling. Naast bekers en kleinere prijzen mag de top vijf van de muloscholen een trip maken naar Kourou, Frans-Guyana. Hoogtepunt bij dat 'uitstapje' is een bezoek aan de raketbasis.

Mijlpaal

De top vijf van de vwo-scholen heeft Suriname mogen vertegenwoordigen op de Internationale Olympiade in Estonia. 378 studenten uit 80 landen namen het natuurkundig tegen elkaar op. 45 natuurkunde 'olympians' werden beloond met gouden medailles, 71 met zilver, en 92 met brons. Overall winner is Hongarije die ook de theorie rondes won. Taiwan won de praktische rondes. Suriname heeft geen prijzen in de wacht gesleept.

Nardi Johanns, voorzitter van Comité Natuurkunde Olympiade, beschouwt het deelnemen aan de Internationale Olympiade als een mijlpaal. "De studenten komen terug met een bredere kijk op de technologie. Zij gaan op hun beurt andere studenten interesseren voor de technische wetenschap. Dat is het grote doel van de olympiade." Het natuurkunde comité tracht met deze activiteiten te voorkomen dat er straks nog meer schaarste ontstaat aan technisch kader dat nodig is bij het ontwikkelen van het land.

Zo vader zo zoon

Bharat Basropansingh verheugt zich op de reis naar Kourou. Hij moet nog 'even zijn programma checken' omdat hij een vakantiejob als schilder heeft. De sportieve Bharat is zoon van een natuurkundeleraar en las van kleins af aan uit de boeken van zijn vader. "Ik lees nog steeds. Zo blijf ik bij want er komt altijd iets nieuws bij in de natuurkunde".

Priya Kasimbeg is eerder deze maand vertrokken naar New York om een aanvang te maken met haar studies aan de New York University. Priya is ook de Rotary 'Most Excellent Student' van 2012. Zij zal zich in Amerika voornamelijk verdiepen in 'physics' en 'computerscience'.

René Gompers

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

27-08-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics