Nickerie.Net, donderdag 30 augustus 2012


Geen gijzeling Spaanse Veuling toestel naar Schiphol - wel verdachte signalen

SCHIPHOL - Consternatie woensdagmiddag over een mogelijke gijzeling in een passagiersvliegtuig van de Spaanse maatschappij Vueling, dat op weg was van Málaga naar Schiphol. Het bleek uiteindelijk alleen te gaan om verstoord radiocontact. Er was een tijdlang, toen het toestel in de lucht was geen contact mogelijk. De luchtvaartpolitie onderzoekt de komende tijd wat zich precies heeft afgespeeld in de cockpit.

Vueling Flight VY8366

Arabische muziek

Een woordvoerder zei dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) beschikt over informatie dat in de cockpit op de achtergrond op enig moment Arabische muziek te horen was. „Dat zegt op zichzelf niet zo veel. Dat was geen doorslaggevend argument om op te treden.” De belangrijkste reden om het vliegtuig met twee F16's van vliegbasis Volkel, naar Schiphol te begeleiden was volgens de NCTV het verlies aan communicatie „en het niet opvolgen van opdrachten van de luchtverkeersleiding”.

Het vliegtuig stond na de landing op de Polderbaan. Hulpdiensten rukten massaal uit en waren stand-by. Er moesten onderhandelaars aan te pas komen. Zij stelden na een gesprek met de gezagvoerder vast dat het toestel niet was gekaapt.

Een speciale eenheid van de marechaussee was ook aanwezig, maar om 15.50 uur konden alle passagiers het toestel verlaten.

Protocollen

Het gebeurt maar heel af en toe dat piloten radiocontact verliezen met de grond, maar als dat gebeurt, gelden daarvoor strakke protocollen. Volgens de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) leren piloten dat, wanneer het contact weg is, ze de hoogte moeten aanhouden die ze op dat moment vliegen en de geplande route moeten aanhouden. Dat is voor de luchtverkeersleiders een eerste aanwijzing dat er waarschijnlijk geen problemen aan boord zijn.

Volgens commandant Peter Tankink van vliegbasis Volkel verloor het passagiersvliegtuig boven Nederland contact met de luchtverkeersleiding. Op dat moment werden de Volkelse vliegers de lucht ingestuurd. Ze begeleidden het vliegtuig tot Schiphol. Tijdens de landing was het radiocontact alweer hersteld.

In Nederland staan altijd twee volledig bewapende F-16's klaar om het Nederlandse luchtruim te verdedigen, liet Defensie weten. Deze Quick Reaction Alert (QRA) kwam woensdag in actie toen er melding werd gemaakt van een mogelijke gijzeling van een vliegtuig uit Spanje.

In aantallen passagiers is Vueling de tweede luchtvaartmaatschappij van Spanje. Het vliegtuig was volgens een woordvoerder van Vueling wel afgeweken van zijn koers, maar dat kwam door de instructies van de Nederlandse jachtvliegers.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ Telegraaf /Luchtvaartnieuws / Nickerie.Net graphics

30-08-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics