Nickerie.Net, dinsdag 11 september 2012


Rijstboeren willen stimuleringsmaatregelen

door Beta Debidien, 11/09/2012

NIEUW-NICKERIE - Rijstboeren willen beloond worden met een ondernemersinkomen, zodat ze het komend seizoen met goede moed aan de slag kunnen. De boeren zijn de afgelopen dagen rusteloos en zenuwachtig, daar ze niet weten of de volgende oogst haalbaar is of niet. Volgens Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), is het risico op een derde verloren seizoen in de rijstbouw te groot geworden.

Met de belofte van de afgevaardigde van president Desi Bouterse dat wij een incentive zouden krijgen, zijn we ondanks de verliezen van vorig seizoen toch weer begonnen met inzaaien. Een heleboel risico namen wij, hopend op een goede markt en een positieve ondersteuning van de regering.

Maar nu ziet de situatie er erg somber uit, jammert Oemraw. Volgens hem blijkt de beloofde maatregel nu een discussie tussen het presidentile Rijstorgaan en zijn vertegenwoordiging in Nickerie. Hij constateert dat de overheid een risicovolle tegenpartij aan het worden is voor de rijstboeren. Zou de overheid niet ons ten dienste moeten zijn? Ook vindt hij dat ambtenaren, parlementsleden, presidentile organen en zelfs ministers klagen wanneer boeren over de situatie berichtten. Oemraw zegt dat toen de mensen hun ambt aanvaarden, zij beloofd hebben het land en volk te dienen. Behoren wij niet tot dit Surinaams volk en is het niet de taak van de instanties actie te ondernemen?

De SPBA-voorman wijst naar de internationale situatie waarbij rijstboeren aangemoedigd en ondersteund worden te ondernemen, terwijl de zelfde groep mensen in Suriname genegeerd wordt.

Hij is ook bezorgd dat terwijl de wereldmarktprijs van rijst de laatste maanden gestegen is, de plaatselijke molenaars klagen over lage prijzen. In Venezuela alleen al is er een potentile markt van 800.000 ton rijst, maar onze molenaars zitten thuis te wachten op kopers.

Hij vindt dat alle risicos en mismanagement van overheid en molenaars afgewenteld worden op de rijstboeren. Ondersteun ons en zie hoe wij weer de trotste rijstschuur van Zuid-Amerika worden. Molenaars geef ons nu een eerlijke prijs en zie wij leveren jullie de gouden korrels waarmee jullie de markt kunnen veroveren en laten wij werken aan de beste techniek en kwaliteit, aldus de SPBA-voorman.-.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ dWT

11-09-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics