Nickerie.Net, vrijdag 14 september 2012


Rijstboeren Nickerie ten einde raad - kosten ca. 30% hoger dan verkoopprijs

 door Beta Debidien, 14/09/2012

NIEUW-NICKERIE - De Nickeriaanse rijstboeren willen in actie gaan om hun hulpgeroep kracht bij te zetten. Daar heeft de SPBA echter een andere visie over. We zijn niet van plan straatacties te voeren om zaken af te dwingen van de overheidsinstanties, maar kiezen het pad van dialoog. We hebben alle hoop gevestigd op president Desi Bouterse die mogelijk op korte termijn met een oplossing zal komen voor de rijstboeren in Nickerie. Dat zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA). Volgens hem hebben rijstboeren druk uitgeoefend op het bestuur om straatacties te voeren, zodat de regering aandacht schenkt aan hun problemen. Oemraw zegt dat hij president Bouterse meerdere malen schriftelijk gevraagd heeft om ontvangen te worden. Maar tot heden heeft de boerenorganisatie geen reactie gekregen van het staatshoofd.

Padie wordt ingeladen om vervoerd te worden naar de rijstpellerij. Met de verhoging van de brandstofprijzen is ook transport van padie duurder geworden.-. dWT foto Beta Debidien

De SPBA-voorman verwijst naar de recente prijsontwikkeling van brandstof die enorme impact heeft op de oogstactiviteiten, transport en verwerking van de padie. Alleen het oogsten van de padie per hectare is met SRD 50 omhoog gegaan, we hebben de andere kosten nog niet gecalculeerd en toch blijkt dat de opkoopprijs geen stap vooruit maakt, maar stabiel blijft op SRD 63,50, zegt Oemraw.

Uitgerekend op basis van een gemiddelde opbrengst van 55 balen per hectare, verdient de boer SRD 3492,50, terwijl hij SRD 4643,18 aan productiekosten heeft gemaakt. Wij doen een dringend beroep op de president om het verschil van SRD 1150,68 aan ons te compenseren.

Indien er geen verandering optreedt in de huidige situatie, denkt Soul Sookha het komend seizoen de sector te verlaten. Welke landbouwer zal investeren, wanneer hij weet dat prijzen van dure inputs internationaal omhoog gaan en de prijs van padie stabiel blijft, vraagt Soekha zich af. De middenstandsboer is afhankelijk van huurpercelen van derden. Het is heel moeilijk om uit de kosten te komen, hoe gaan wij de perceeleigenaren betalen, wanhoopt Sookha.

Oemraw is van mening dat wanneer de rijstsector doodbloedt, de regering rijst zal moeten importeren om het volk van hoofdvoedsel te voorzien. Ook veehouders zullen in problemen zitten, omdat er geen bijproducten van rijst op de markt zullen zijn, waarschuwt Oemraw. Hij verzoekt president Bouterse om in te grijpen, voordat het te laat wordt, want velen zullen niet in staat zijn hun schulden af te lossen en hun kinderen naar school te sturen, aldus Oemraw.-.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ dWT

14-09-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics