Nickerie.Net, vrijdag 28 september 2012


Oppositie maakt gehakt van jaarrede Bouterse

door Eliézer Pross, 28/09/2012

Paramaribo - ‘Niet statig genoeg’, ‘teveel grapjes’ en ‘populistisch’. De oppositie liet in niet mis te verstane bewoording weten de jaarrede van President Desi Bouterse af te keuren. Zelfs de deskundigen die de toespraak hebben voorbereid, kregen een veeg uit de pan. “Het was geen geďntegreerde presentatie en er was onvoldoende cohesie”, vuurde Nieuw Front-parlementariër Chandrikapersad Santhoki (VHP) af, doelend op de herhalingen en heen en weer pendelen tussen onderwerpen door het staatshoofd.

Samenvatting

Zowel Santokhi als oppositiegenoot, Guno Castelen, was niet te spreken over het feit dat de president zelfs aan het eind van zijn presentatie een samenvatting voorlas die “drie tot vier” onderwerpen bevatte, die niet in de hoofdrede voorkwamen. “Twee verschillende redes; één van de ministeries en één van het Kabinet van de President”, sneerde Castelen.

De SPA-voorzitter richtte zich op zaken die Bouterse onvoldoende benadrukte: onder meer, “agrarische productie, het buitenlands beleid en welvaarstverdeling”. Ook Ronny Asabina van de vervreemde coalitiepartij BEP vond het jammer dat afspraken van het eerste uur tussen de coalitiepartners niet terug te vinden zijn na twee jaar. Het aanpakken van het grondenrechtenvraagstuk en deplorabele medische zorg in het achterland behoorden tot peilers van de samenwerking. “Er is juist gefocust op zaken die populistisch zijn”, voegt de BEP’er eraan toe.

Onjuist economisch beeld

Zowel Santhoki als Castelen is van mening dat de president niet het juiste beeld aan de samenleving presenteerde over de rooskleurige economische cijfers van het land. Deze zouden nog altijd gebaseerd zijn op stijgende prijzen voor goud en olie. Asabina doet een schepje er bovenop: “er is geen productie toename in Suriname. Niet op agrarisch gebied, noch bij Iamgold en Staatsolie. Het zijn alleen prijsstijgingen op de wereldmarkt”.

Ook de scherpe kritiek van Bouterse over de enorme schulden van ruim SRD 300 miljoen die zijn bewind erfde van zijn voorgangers werden gepareerd. “Eigenlijk geeft hij de vorige regeerders een pluimpje. Want het enige slechte dat overgenomen werd was een liquditeitsprobleem. Dat kon makkelijk opgelost worden, zoals het sluiten van een lening. Hij verzuimde politieke rust, stabiliteit, sterke monetaire reserves en goed beleid te noemen”, stelt Castelen. De sterke sociale plannen, zoals naschoolse opvang en verder verhoging van uitkeringen kregen wel een pluimpje. Ook het monetaire beleid en ‘werkbare’ financieel tekort over 2013 zouden goed te noemen zijn.-.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ dWT

28-09-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics