Nickerie.Net, zondag 07 oktober 2012


Tweede Kamer betreurt onvriendelijke regeringsacties Bouterse

06/10/2012 - Eric Mahabier

Den Haag - Tweede Kamerleden vinden het “jammer dat ze constant geconfronteerd worden met regeringsacties vanuit Suriname die ze als onvriendelijk ervaren”. Dit zegt Nieuw Front/VHP-parlementariėr Chandrikapersad Santokhi na woensdag overleg te hebben gehad met de Tweede Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Onderwijs.

Santokhi zegt dat uit het gesprek naar voren is gekomen dat het Nederlands parlement eerst wilde kijken welke richting de regering-Bouterse met zijn beleid opging. Terwijl die oriėntatie gaande was, neemt de Surinaamse regering een "onvriendelijke houding" aan naar Nederland. Ook de aanname van de Amnestiewet wordt als een "onvriendelijke actie" ervaren, vooral naar de nabestaanden van de 8 decemberslachtoffers toe.

Hoewel volgens Santokhi de politieke situatie in Suriname ook aan de orde is geweest, ging het volgens hem "niet zozeer" over president Desi Bouterse, "maar wel over het regeerbeleid". Het buitenlands beleid van Bouterse naar Nederland toe zou steeds voor conflicten zorgen in die relatie tussen beide landen.

De parlementariėr zegt aan zijn collega's meegegeven te hebben om de Surinaamse gemeenschap niet de dupe te laten worden van de verslechterde politieke relatie. Santokhi heeft in dat kader zijn gedachte gepresenteerd over een diasporabeleid waarbij Surinaamse Nederlanders optimaal ingezet worden in de ontwikkeling van het land.

De Tweede Kamer, die op 13 september met de zittingsperiode is begonnen, zal de visie van Santokhi meenemen in de discussies over de relatie met Suriname. Het Nederlands parlement wacht op dit moment op de samenstelling van de nieuwe regering, de aanstelling van een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en wat het nieuwe Surinamebeleidzal worden. Tot dan geldt volgens Santokhi dat het huidig beleid voortgezet wordt.

De VHP-leider heeft de steun van Kamerleden, inclusief die van Tanja Jadnanansing, toegezegd gekregen bij het opzetten van een landbouw hogeschool in Nickerie. In dat kader voert hij vandaag gesprekken met het ministerie van landbouw in Nederland.

Santokhi kreeg verder het evaluatierapport over de Twinningfaciliteit Nederland-Suriname. Hij heeft gepleit voor voortzetting daarvan. In de Twinning worden via wederzijdse samenwerking tussen maatschappelijke organisaties projecten in Suriname ondernomen.-.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ dWT

07-10-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics