Nickerie.Net, donderdag 11 oktober 2012


Santokhi: ‘Politiek maakt op misselijke wijze inbreuk aan gedachtegoed Lachmon’

04/10/2012,  door Eric Mahabier

Den Haag - “Als ze denken met het beeld politiek te scoren, laten ze dat maar doen. Lachmon is niet een type persoon geweest om politiek te scoren met beelden. Lachmon is een ideoloog geweest en heeft zoveel generaties verder gekeken. Wij gaan Lachmon blijven eren en respecteren. Als het beeld in Nickerie komt, zullen we dat ook respectvol behandelen ongeacht de VHP wel of niet bij de onthulling aanwezig mag zijn.” Deze reactie geeft VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi in reactie op de ophef die is ontstaan over de onthulling van het beeld van Jagernath Lachmon in Nickerie.

Volgens NDP-assembleelid Rashid Doekhie wil de familie van Lachmon niet dat Santokhi bij de onthulling van het beeld later deze maand aanwezig is. "De familie heeft dat niet gezegd", zegt Santokhi en vervolgt dat Doekhie onjuiste informatie geeft. "Ik begrijp dat bepaalde mensen politiek munt willen slaan hieruit, hetgeen we afkeuren. Meneer Lachmon is VHP-er geweest maar was een vooral ook nationale leider. De VHP wil een nationale onthulling van het beeld, met betrokkenheid van de regeringsautoriteiten, het parlement en de VHP, zoals meneer Lachmon dat ook gewild zou hebben."

Beeld in Olifant

Volgens Santokhi was de VHP in contact met de kunstenaar Erwin de Vries die een beeld van Lachmon heeft ontworpen. De VHP wilde dit beeld in Stichting de Olifant laten plaatsen. Terwijl die gesprekken met de kunstenaar gaande waren, kreeg Santokhi de informatie dat Edmund Kasimbeg van CHM ook een beeld van Lachmon in Nickerie heeft. De VHP, onder wie Santokhi zelf, is toen ook in gesprek gegaan met Kasimbeg. De bedoeling was om het beeld ter beschikking te stellen van de Nickeriaanse gemeenschap. Kasimbeg is grote voorstander hiervan, met als uitdrukkelijke voorwaarde geen politiek festijn van de onthulling te willen maken. Het moet een nationale onthulling worden.

De VHP heeft volgens Santokhi toen een commissie samengesteld om het een en ander voor te bereiden. Omdat Kasimbeg geen voorstander is van politieke activiteiten, is toen een onafhankelijke commissie gekomen die bepaald heeft waar en wanneer het beeld geplaatst zal worden. "Uiteraard is de vergunning verlenende instantie de districtscommissaris en we kennen zijn politieke kleur. De zaak kwam bij de districtscommissaris en de politieke bellen begonnen toen te rinkelen." Voor het plaatsen van een sokkel voor het beeld was een bedrag van ruim 2.500 US dollar nodig. "Terwijl VHP-Nickerie bezig was het geld in te zamelen, krijg ik vrijdag in Nederland het bericht dat de NDP of laat me liever zeggen de heer Doekhie het project wenst over te nemen en zelf dat geld wil inzamelen en een eigen programma wil hebben bij de onthulling en dat de VHP niet uitgenodigd zal worden." Santokhi verwerpt het dat er politiek bedreven wordt met het beeld. Hij wil de NDP niet hiervan beschuldigen omdat de partij tot dusver zich hierover niet heeft uitgelaten. Wel beschuldigt hij Doekhie ervan.-.

Graphic Design: Akhielesh Mahabier (Team Nickerie.Net)

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ dWT

11-10-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics