Nickerie.Net, woensdag 17 oktober 2012


VHP-boodschap in het kader van Navratri

Paramaribo - Navratri is een 9-daags festival ter ere van Durga Mata als oerbron van alle kracht (Shakti), die twee keer per jaar voorkomt. De jaarlijkse viering wordt beleefd als een verering van de oerkracht, van de goddelijke steun die het gezin nodig heeft om in gezondheid en voorspoed te leven. Tijdens dit festival worden de verschillende aspecten van Durga Mata vereerd.

Het woord 'Navaratri' is samengesteld uit twee woorden: Nava (negen) en Ratri (nachten). Letterlijk betekent Navratri  dus 9 nachten. Op een van deze 9 dagen houdt de vrome hindoe, veelal in huiselijke kring, een offerdienst, waarbij de negen manifestaties (verschijningsvormen) van de vrouw van Shiva worden vereerd.

Tijdens de negen nachten wordt vaak paath(recitatie) gedaan van de Durga Saptashati, de 700 verzen ter ere van Devi Mata. Daarnaast wordt vaak puja (ritueel) gedaan van Durga in haar verschillende gedaanten, eventueel in combinatie met vasten. Tijdens Navratri vasten en bidden de Hindoes gedurende de negen dagen.

Navratri vindt twee keer per jaar plaats en is een periode gewijd aan het vrouwelijke aspect van het Goddelijke, Shakti of Devi genaamd. Deze Oerbron van kracht (AdyaShakti ), Durga  bestaat uit drie hoofdenergieŽn, die ook wel de drie guna's representeren: Maha Kali, MahaLakshmi en MahaSarasvati.Durga is de totale kracht en kent dus twee kanten.

Ze is de mysterieuze combinatie van onwetendheid en kennis, verstrikking en verlossing, vernietiging en schepping. Ze vernietigt onze onwetendheid zodat wijsheid en spiritualiteit in ons kunnen ontwaken. Ze vernietigt dus duisternis om licht te creŽren. Door haar te vereren worden onze slechte eigenschappen weggenomen en kunnen we onze zintuigen overstijgen door als het ware zaadjes te planten voor vruchtdragende activiteiten.

Het is ook de kracht van vernieuwing en de kracht van schepping. De kracht die in alle schepselen voorkomt, maar zich vooral manifesteert in de vrouwelijke aspect van creatie. Daarom staat vrouw centraal tijdens Navratri .

De festiviteiten duren negen dagen en nachten en richten zich voornamelijk op de verering van de godin Durga ('ongenaakbare'), ťťn van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de god Shiva.

De eerste drie nachten worden gewijd aan Maha Kali, de tweede drie aan MahaLakshmi en de laatste drie aan MahaSarasvati. Ze vernietigt onze onwetendheid zodat wijsheid en spiritualiteit in ons kunnen ontwaken. We staan stil bij de kwaliteiten van MahaLakshmi, de invloeden die ons leven dragelijk maken, zoals pijn wordt gecompenseerd met liefde en verdriet met vreugde.

Ze vernietigt dus duisternis om licht te creŽren. Door haar te vereren worden onze slechte eigenschappen weggenomen en kunnen we onze zintuigen overstijgen door als het ware zaadjes te planten voor vruchtdragende activiteiten. Eerst wordt dus de kracht van vernietiging vereerd, zodat onze negatieve neigingen en slechte eigenschappen worden vernietigd

Verder vereren we de kracht van welvaart en spirituele rijkdom om het positieve aan te trekken en zuivere eigenschappen te verwerven  en tenslotte vereren we de onderwijzende kracht die ons zuivert en kennis geeft om deze zuiverheid te behouden.

De Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) zal gedurende deze periode van Navratri samen met u bidden voor wijsheid, kracht en gezondheid. Vanuit deze plaats wenst de partijeen ieder, maar in het bijzonder aan alle hindoes, die Navratrivieren, een gezegende Navratri toe met veel spirituele kracht, zegen, reinheid en bescherming van de Almachtige. Moge het gebed en de zegeningen van deze Navratriu verheffen tot een beter mens.

Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP)

Chandrikapersad Santokhi

(Voorzitter)

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ Ingezonden

17-10-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics