Nickerie.Net, woensdag 17 oktober 2012


Valies onaangenaam verrast met standpunt Hoefdraad

Paramaribo - De voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) zegt met verbazing gelezen te hebben dat governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname tegen loonindexering is. "Wij hebben het voorstel van vicepresident Robert Ameerali om de lonen te indexeren verwelkomd. Dat is wat wij ook al jarenlang willen. Hij heeft vorig jaar dit voorstel gedaan. En dat is onze inzet bij de loononderhandelingen die nu gevoerd worden", zegt Valies aan Starnieuws.

59502e99dee16f206992e80b28825316.jpgWilgo Valies, voorzitter van de BvL

Hoefdraad zei in een exclusief interview aan Starnieuws in de marge van de jaarvergadering van het Internationale Monetair Fonds in Tokyo, Japan dat loonindexering de grootste fout is die de regering kan maken. Hoefdraad vindt dat inflatie een vraagstuk is waarbij iedereen in het land is betrokken en door iedereen wordt gedragen. “Het kan dus onmogelijk dat de vakbeweging de totale inflatiecorrectie voor zichzelf mag opeisen. Dat gaat ten koste van de overheid en het bedrijfsleven. In het geval van de ambtenaren gaat het zeker aan de productiviteit gaan liggen”, zegt Hoefdraad.

Kijk wie praat

De BvL en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) hebben volgens Valies tijdens de onderhandelingen heel hoog op de agenda staan de indexering van de lonen. "Wij willen ten minste weer op het niveau van 2010. De inflatie heeft gemaakt dat leerkrachten minder met hun geld kunnen doen. Indexering is het beste wat er kan gebeuren, zodat de koopkracht behouden kan worden", benadrukt Valies.

De vakbondsleider vindt dat de governor de laatste persoon is die moet praten over marktconforme salarissen. "Hij heeft een marktconform salaris, waarbij ook een inflatiecorrectie in opgenomen is. Dan zegt hij nu dat werkers geen loonindexering mogen krijgen. Laat hij eerst inleveren, voor hij kijkt naar andere mensen. Hij moet nu de regering niet onder druk komen zetten, want dan vraagt de governor om problemen. Wij willen op een verantwoorde manier uit de loononderhandelingen komen", zegt Valies. Deze week wordt verder gesproken met het Onderhandelingsteam. Vrijdag was het laatste gesprek dat in een goede sfeer plaatsvindt, stelt de BvL-voorzitter.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ NSS

17-10-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics