Nickerie.Net, dinsdag 30 oktober 2012


Boeren moeten zich aan inzaaiperiode houden

Nickerie - De landbouwers moeten zich aan de vastgestelde inzaaiperiode van 1 november tot 31 december van dit jaar houden. Dit zegt coördinator van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), regio West, Guido van der Kooye, aan Starnieuws. Door zich niet aan de gestelde inzaaiperiode te houden, lopen de boeren grote risico’s.

d175b379498b1ab020eb1af5f5cd0b12.jpgWordt er buiten de vastgestelde periode ingezaaid, dan valt de oogsttijd in de regentijd. Daarnaast lopen de rijstplantjes allerlei ziektes op. Van der Kooye hoopt dat alle boeren zich aan de vastgestelde periode houden, zodat ze gunstig kunnen oogsten en ander ongerief hen ook bespaard blijft.

Minder inzaai

Momenteel worden voorbereidingen voor de oogst getroffen. Zo zijn de sluizen opengegooid, waardoor boeren voor de natte grondbewerking water kunnen trekken. Ook zijn verstoppingen in de primaire lozingen opgeheven. De secundaire lozingen moeten door de landbouwers onderhouden worden. Hier vindt er stagnatie plaats, omdat deze slecht onderhouden worden. Volgens Van der Kooye haalt soms een enkele boer zijn lozing niet op en ondervinden alle andere hiervan last.

Het afgelopen seizoen is er 26.350 hectare ingezaaid. Het komende seizoen rekent Van der Kooye, gezien de aanhoudende droge tijd, niet op meer inzaai. Vooral de boeren die aan de rechteroever van de Nickerierivier inzaaien, zullen kampen met watertekort en hij verwacht dat er hier minder ingezaaid zal worden.

Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, merkt op dat er veel minder ingezaaid zal worden dit seizoen. Volgens hem zitten de boeren “tot aan hun nek vol met schulden”. Daarnaast zijn de beloofde incentives nooit betaald terwijl de dieselprijzen de lucht zijn ingegaan. Oemraw ziet slechts donkere wolken voor de rijstsector.

Wanita Ramnath

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

30-10-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics