Nickerie.Net, woensdag 07 november 2012


Voorstel voor speciale status Nederlandse Surinamers positief ontvangen

AMSTERDAM - Surinamers in Nederland zijn blij met het initiatief van de regeringscoalitie om Surinamers in diaspora een wettelijke status te geven. "De status van Personen van Surinaamse Afkomst, PSA is een doorbraak, een historisch wetgevingsmoment, erkenning en huldiging voor Surinamers in het buitenland", reageert Robby Makka, voorzitter van de Kenniskring Nederland- Suriname.

Het diasporabeleid moet er toe leiden dat mee Surinamers in Nederland besluiten naar Suriname komen om het land te helpen ontwikkelen. Enkele belangrijke voordelen voor mensen die de PSA-status aanvragen is dat ze geen vergunning nodig hebben om in Suriname te wonen en te werken.

Ook Mahin Jankie is blij met het voorstel. Hij benadrukt dat opeenvolgende regeringen tot nu toe nagelaten hadden deze grote stap te ondernemen. Jankie is voorzitter van de Vereniging Surinaamse Nederlanders en van de Vereniging van Reizigers. Voorzitter Roy Ho ten Soeng van het Surinaams Inspraak Orgaan juicht het initiatief ook toe.

Jurist en adviseur van de NPS, Owen Venloo geeft aan dat veel andere landen, zoals Turkije, India en IsraŽl, ook op deze manier geprofiteerd hebben van hun eigen mensen, die door omstandigheden niet in het 'eigen land' wonen, maar die wel sterke banden met dat land voelen, zegt hij in een reactie.

Op de arbeidsmarkt zal echter een grote uitdaging zijn de acceptatie van SuriNeds als nieuwe collega's. Veel Nederlanders van Surinaamse afkomst hebben geen prettige ervaring gehad met lokale Surinaamse collega's en binnen de kortste tijd keerden ze gefrustreerd terug naar Nederland. Er bestaat nog steeds een groot verschil in arbeidscultuur tussen de doorsnee lokale Surnamers en de SuriNeds. De PSA-wet zal vooral oudere Surinamers ten goede komen. De nieuwe generatie Suri-Neds hebben steeds minder binding met het vaderland van hun ouders. Ook ouders met in Nederland geboren kinderen zullen niet zomaar naar Suriname remigreren vanwege de PSA-regeling.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT/Fos Network

07-11-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics