Nickerie.Net, maandag 12 november 2012


Jairam: “Landbouwonderwijs kan boeren redden”

Nickerie - Landbouwdeskundige Soedeshchand Jairam Landbouwonderwijs in de districten kan de boeren redden. Goede landbouwscholen moeten nog worden gerealiseerd. Dat vindt voorzitter en landbouwdeskundige Soedeshchand Jairam van de Politieke Vleugel van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (PVF).

ce8c405de458c2331768f5956cc607b1.jpgHij zegt aan Starnieuws dat de landbouwers hoger moeten worden geschoold, waardoor de landbouwsector ook tot een betere hoogte kan worden gebracht. “Zoals het nu eruit ziet, zal deze sector op een gegeven moment doodbloeden, als er hieraan geen verandering wordt gebracht.”

Volgens de landbouwdeskundige zouden de landbouwers niet alleen worden getraind om een beter product en omzet te halen op zo een school, maar zouden ze ook leren hoe ze zich moeten bundelen om betere opkoopprijzen voor hun natte padie te krijgen. Verder moet de boeren ook worden bijgebracht hoe ze andere producten - die winstgevend kunnen zijn - kunnen halen uit de rijstsector, legt Jairam uit. Hij merkt op dat er in ons land weinig wordt gedaan op het gebied van landbouwonderwijs. “Zo af en toe komt er wat voorlichting van bepaalde instanties naar de boeren toe, maar er is meer nodig is om te komen tot een goede ontwikkeling van deze sector. De landbouwsector is een goudmijn”, benadrukt Jairam.

Hij vindt het jammer dat de regering de politieke wil niet heeft om deze sector te ondersteunen, wat in andere landen wel het geval is. In Suriname wordt volgens Jairam te veel aandacht besteed aan de technische aspecten van de rijstsector. Er moet meer voorlichting worden gegeven, liberalisatie moet er zijn en het belangrijkste is dat de boeren moeten worden gevormd. “Aan dit soort zaken is er bijna nooit, door geen enkele regering, invulling gegeven,” meent Jairam, die ook ex-parlementariër is.

Wanita Ramnat

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS/Fos Network

11-11-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics