Nickerie.Net, zondag 09 december 2012


Presidentschap slechts tijdelijke ‘ontsnappingsroute’ voor Bouterse

09/12/2012 02:03 - Eric Mahabier

AMSTERDAM - Het presidentschap betekent de 'ontsnappingsroute' voor Desi Bouterse als verdachte van de Decembermoorden. Dit zei jurist Gerard Spong zaterdagavond in de Mozes en Aäronkerk bij 30 jaar herdenking van de moorden. Wel moet Bouterse nu levenslang met de vrees rondlopen dat het Surinaams volk hem het presidentschap ontneemt en de amnestiewet terugdraait, aldus Spong.

Bij herdenking van Decembermoorden in Amsterdam wordt ook bij andere slachtoffers stilgestaan.Bij herdenking van Decembermoorden in Amsterdam wordt ook bij andere slachtoffers stilgestaan.

De jurist verwees hierbij naar Argentinië waar voormalige juntaleden, die amnestie hadden verkregen, alsnog berecht worden voor mensenrechtenschendingen. Spong vindt dat uiteindelijk het Surinaams volk het heft in eigen handen moet nemen en moet afrekenen met de "moordenaars".

Spong, oud-adviseur van de Surinaamse regering bij het 8 Decemberstrafproces, bekritiseerde de krijgsraad, die in april stelde dat het Constitutioneel Hof moet oordelen over de amnestiewet. Volgens hem is de Surinaamse grondwet overduidelijk. Die verbiedt inmenging in een rechtszaak zolang die in behandeling bij de rechter is.

Anderzijds prees Spong krijgsraadpresident Cynthia Valstein-Montnor, die "ballen" heeft getoond door het strafproces niet uit handen te geven. Spong verwacht een Constitutioneel Hof met "jaknikkers" van Bouterse als rechters. Volgens hem kan de krijgsraad alsnog oordelen over de toepassing van de amnestiewet omdat het Constitutioneel Hof nog altijd ontbreekt.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

09-12-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics