Nickerie.Net, vrijdag 14 december 2012


In memoriam - Sitar legende Ravi Shankar 1920-2012

SAN DIEGO - Ravi Shankar, een Indiaas musicus en sitarspeler is woensdag op 92-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in San Diego.

Shankar werd wereldberoemd als een van de inspirators van The Beatles. Hij ontmoette hen in 1966, toen The Beatles op reis waren in India. Daar was Shankar toen al heel beroemd. Shankar leerde George Harrison sitar spelen, waardoor de sitar werd geďntroduceerd in de westerse popmuziek. The Beatles noemden hem later „the godfather of world music”. Samen met Harrison organiseerde Shankar in 1971 het eerste benefietconcert in de geschiedenis van de popmuziek: The Concert for Bangladesh.

Ook was hij een van de artiesten die optrad tijdens het legendarische Woodstockfestival in 1969, samen met artiesten als Jimi Hendrix, Janis Joplin en Santana.

Shankar won 3 Grammy's, de prestigieuze Amerikaanse muziekprijs. In India werd hij onderscheiden met de hoogste Indiase burgerlijke onderscheiding. Shankar is ook bekend als de vader van Norah Jones, een Amerikaanse jazzzangeres.


Biografie Ravi Shankar

Ravi Shankar (Benares, 7 april 1920San Diego, 11 december 2012) was een internationaal bekende Indiaas musicus en sitarvirtuoos, die vooral naam heeft gemaakt als populariseerder van Indiase muziek in het Westen. Pandit Sri Sri Ravi Shankar heeft onder anderen samengewerkt met Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, John Coltrane en met The Beatles.

Jeugd

Hij werd geboren als Robindro Shaunkor Chowdhury en was een zoon van Shyam Shankar, een advocaat, staatsman en geleerde, met wie het gezin echter niet veel contact had, en Hemangini Devi. Hij was de jongste van vier broers.

In 1930 verhuisde 'Robu' met zijn moeder naar Parijs, waar zijn oudste broer Uday Shankar een dansgezelschap leidde. Hij leerde daar in 1935 Ustad Allauddin Khan kennen, een muziekvirtuoos en de grondlegger van de moderne Indiase klassieke muziek, en ging zeven jaar bij hem in de leer volgens het leerling-meester-systeem op de sitar. In 1939 gaf Shankar zijn eerste concert.

Carričre

Hij schreef filmmuziek en gaf concerten. In 1952 ontmoette hij de violist Yehudi Menuhin op wie hij diepe indruk maakte, wat het begin was van een levenslange vriendschap. In 1966 ontmoette hij George Harrison en werd hij een bekend persoon in de popcultuur, met optredens in Monterey en Woodstock, en als mede-organisator van the concert for Bangladesh. Op 9 januari 1978 trad hij ook op in De Doelen in Rotterdam.[bron?]

Familie

In 1941 trouwde hij Khan's dochter, Annapurna. Zij kregen een zoon, Shebendra Shankar. Met de Amerikaanse concertpromotor Sue Jones kreeg Sri Sri in 1979 een dochter, Geetali Norah Jones Shankar, beter bekend als Norah Jones. Hij trouwde later met een bewonderaarster Sukanya Rajan, met wie hij in 1981 een tweede dochter kreeg, Anoushka Shankar, die ook een bekende sitarspeelster werd en al genomineerd werd voor een Grammy. Hij is ook de oom van de bekende sitarspeler Ananda Shankar.

Overlijden

Op 6 december 2012 werd Shankar opgenomen in het Scripps Memorial Hospital in La Jolla, San Diego wegens ademhalingsmoeilijkheden. Hij overleed aldaar op 92-jarige leeftijd.[1]

Onderscheidingen

Shankar is vele malen onderscheiden, onder meer met de hoogste Indiase burgerlijke onderscheiding Padma Vibhushan, de Franse Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres (1985), de Ramon Magsaysay Award en twaalf eredoctoraten. Hij heeft ook zeven jaar in het Indiase Hogerhuis gezeten. In september 2012 ontving Shankar de hoogste civiele onderscheiding van Paraguay. Hij ontving de Nationale Orde van Merito de Comuneros. Deze prijs is aan slechts twee anderen toegekend in de 200-jarige geschiedenis van het Parlement van Paraguay. De Universidad Autónoma de Asunción in Paraguay verleende Shankar Honoris Causa vanwege zijn humanitaire werk middels zijn organisatie The Art of Living.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf / Wiki

12-12-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics