Nickerie.Net, donderdag 10 januari 2013


Boeren kampen met watertekort

Nickerie -  De landbouwers van Nickerie zitten met een tekort aan irrigatiewater. Door het droge weer en doordat de pompen van Wakay een tijdje stillagen door gebrek aan brandstof, is het tekort groter geworden. Tweederde van de boeren kampt met dit probleem. Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), zegt aan Starnieuws dat veel boeren bij hem hun beklag hebben gedaan. De rijstplantjes moeten bespoten en bemest worden om te kunnen bloeien en hiervoor is er irrigatiewater nodig. Hij vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat brandstof voor de pompen op tijd geleverd wordt.

Kunstmest en chemicaliŽn duurder

Oemraw geeft verder aan dat de prijzen van kunstmest en chemicaliŽn, "zonder enige reden", omhoog zijn gegaan. De oude voorraad wordt volgens de SPBA- topman duurder verkocht. Kunstmest is SRD 5 per zak duurder geworden en chemicaliŽn hebben per liter een prijsverhoging van tussen de SRD 1 en SRD 2 ondergaan.

Soedeshchand Jairam, voorzitter van het Comitť Behoud Landbouwsector. heeft ook deze klachten gehoord. Jairam die zich samen met de boeren in het veld georiŽnteerd heeft, zegt dat het probleem serieus is. In de Henarpolder liggen de arealen van de boeren van Serie 1 tot en met 12 het droogst. Jairam merkt op dat er spoedig een watermanagementcommissie benoemd moet worden om dit probleem integraal aan te pakken.

Sombere vooruitzichten

Er wordt ook veel water verspild en in bepaalde gebieden, zoals aan de rechteroever van Nickerierivier, kan niet eens ingezaaid worden, omdat er geen water is. Jairam vreest dat de droogte aan zal houden, omdat er voor dit seizoen minder regenval voorspeld is. ďHet probleem moet duurzaam aangepakt worden en alle hindernissen moeten bekeken wordenĒ, zegt hij.

Amriet Hira, landbouwer, heeft 30 hectare ingezaaid in de Van Drimmelenpolder. Gopinder Bierdja heeft ook daar 12 hectare ingezaaid. Jaitram Sadhoe heeft zes hectare in de Henarpolder ingezaaid. De boeren vrezen het ergste. De noodzakelijke bespuitingen en de bemestingen kunnen niet plaatsvinden door het tekort aan irrigatiewater. Zij proberen water te pompen, maar dit brengt extra kosten met zich mee. Door de lage opkoopprijzen die de landbouwers aangeboden krijgen, lijden vele van hen verliezen en kunnen zij hun schulden niet betalen.

Wanita Ramnath

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

10-01-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics