Nickerie.Net, zaterdag 12 januari 2013


Een staande ovatie voor 'Oom Will' bij uitvaart

De op 4 januari overleden Willebrord Axwijk, beter bekend als ‘Oom Will’, heeft het goed gedaan in zijn leven. Zorgzaam, kritisch en een voorvechter tegen onrecht waren enkele van de vele opmerkelijke positieve eigenschappen van deze sportman. Een staande ovatie als laatste groet was dan ook een gepaste manier om afscheid te nemen van Oom Will tijdens de uitvaartdienst in het crematorium aan de dokter Sophie Redmondstraat. Vertegenwoordiger van de sportjournalisten Marciano Zalman, zegt dat niet alleen een groot sportman is heengegaan maar een sportinstituut.

Onder de aanwezigen bij de uitvaartdienst bevonden zich naast familie en sportvrienden belangstellenden, directeur Michael Watson, minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken, mensen uit het bedrijfsleven, terwijl Henk Herrenberg president Desi Bouterse vertegenwoordigde. “Ik neem vandaag afscheid van mijn guru zei sportverslaggever Terence Oosterwolde van de sportredactie van de Ware Tijd waar Oom Will jarenlang leiding aan heeft gegeven. Volgens Oosterwolde moet hij afscheid nemen van een bijzondere persoon die hem heeft ontdekt als sportverslaggever en van wie hij zelfs de leiding van de sportredactie heeft moeten overnemen.

Passies

Dochter Sheila die de levensloop van haar vader met de aanwezigen deelt, zegt dat Oom Will naast man en vader zijn drie grote passies had. Deze zijn een grote muziekcollectie, liefde voor zijn land en de sport als een van de grootste. Opmerkelijk bij de sprekers was eveneens de grote liefde van de sportman voor zijn vrouw Doreen, met wie hij 53 jaren lief en leed heeft gedeeld. Oom Will heeft vele verdiensten gehad in de samenleving. Oprichter van de Surinaamse dames atletiek vereniging, de Wielrenunie, hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan, was directeur van Huize Ashiana, voorzitter van sportorganisaties en een kritische sportverslaggever. Hij kreeg twee life time achievement awards uitgereikt en is het Sosis sportcomplex naar hem vernoemd. Zijn zoon Stewart die het zangtalent van zijn vader heeft geërfd, zong ‘Amazing Grace’ en bracht aan het eind ook een dankwoord uit.

De geestelijke Raymond Wimpel die jarenlang in de sportwereld actief is geweest en Oom Willl goed heeft gekend, zegt dat de eerlijkheid en het rechtvaardigheidsgevoel de overledene eigen is geweest. Oosterwolde merkt op dat de bereidwilligheid van Axwijk om eenieder te helpen soms buiten proporties was omdat dat aanleiding gaf voor kwaadaardigen om daar misbruik van te maken. “Oom Will u bent geen sociale zaken”, hebben we hem vaker een halt moeten toeroepen”, memoreert de sportjournalist. Minister Adna heeft de sportwereld, die bij de uitvaart er op heeft gewezen dat Oom Will zich mateloos heeft gestoord aan de staat waarin het Axwijk sportcentrum verkeert, beloofd dat dit jaar nog er grote veranderingen aan gebracht zullen worden. Het wordt een waardig sportcomplex, zoals Axwijk dat heeft gewild en verdiend. Oom Wil Axwijk is na de uitvaartdienst in besloten kring gecremeerd.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /GFC

10-01-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics