Nickerie.Net, zaterdag 02 februari 2013


Cliff Limburg - van 'waakhond' tot schoothond

Cliff Limburg, de man die zich liet gelden als een waakhond van de persvrijheid in Suriname blijkt thans een schoothondje te zijn van de huidige regering. Hij oppert nu geen enkel bezwaar dat de pers wordt onderworpen aan censuur omdat hij nu letterlijk en figuurlijk op de schoot zit van president Bouterse. Hij verdient daar een dikke boterham als perschef van het kabinet van de president, en het is meer dan logisch dat: wiens brood men eet diens woord men spreekt. Limbo ontpopt zich meer en meer als een schoothond.

Mevrouw Nita Ramcharan heeft onlangs in haar column: De censor aan het woord in 'Info Act', aangegeven dat Cliff Limburg geen perscensuur  pikte tijdens de regering Venetiaan/ Sardjoe. Ze heeft in het zelfde column ook aangegeven wat het doel is van Info Act.

Ik citeer Nita Ramcharan: “Het programma Info Act dat met geld van het volk wordt betaald, wordt misbruikt om mensen zand in de ogen te strooien en op een verkeerd spoor te zetten”. Het is duidelijk dat Info Act wordt gebruikt om propaganda te maken voor de NDP.

Jan Smeulders werd van stal gehaald en opgevoerd als een mediadeskundige in het overheidsprogramma Info Act. Het leek erop dat Cliff Limburg en Jan Smeulders, theorie over journalistiek aan het doceren waren. Ik vind het bizar dat die twee “nationalisten” willen bepalen wat en hoe journalisten, informatie naar buiten moeten brengen.

In plaats van dat de regering de theorie van sociale verantwoordelijkheid (Social Responsibility Theory) koestert, kiest zij voor de autoritaire pers-theorie. Nu twijfel ik aan de uitspraak van president Bouterse dat de media de vierde macht is. De journalistiek is volgens de theorie van sociale verantwoordelijkheid, een beschermer van de democratie.

Vice president Robert Ameerali, Cliff Limburg en Jan Meulders willen, dat de  journalisten naar de pijpen van hun moeten dansen, en dat zij informatie volgens de autoritaire pers-theorie naar buiten moeten brengen. De media moeten zich steeds onderwerpen aan het gevestigde gezag. De journalist dient hier niet als waakhond van de democratie, maar als schoothondje van de heersende partij.

In landen als China en Equatorial Guinea, de vrienden van Bouterse, verder Iran en Noord-Korea zullen corruptieschandalen van een overheidsdienst de krant niet halen. Het is schadelijk voor het imago van het land en de leider(s) om die bekend te maken. De media moeten hier de overheid dienen, en zullen dus niks over zulke zaken publiceren.

Een journalist uit een land die volgens de autoritaire theorie handelt zal dan ook niet een onderzoek starten over corruptie van een overheidsdienst, tenzij er sowieso een positieve uitkomst aanzit. Meulders zegt: Hier in Suriname weten journalisten niet hoe het hoort, en hoe kan een journalist de vicepresident tegenspreken? Wat een brutaliteit van Jan Smeulders. De handelingen van zowel Jan Meulders als Cliff Limburg vind ik hondsbrutaal.

De presentatie van Limbo en Meulders op Info Act was een echte schertsvertoning. Daarom zei mevr. Nita Ramcharan dat een 'sibibusi' nodig is om de ether schoon te vegen. Wat Cliff Limburg en Jan Smeulders in Info Act hebben neergezet, is om de publieke opinie te manipuleren. Kennelijk leven deze twee “mediadeskundigen” nog in de jaren’80.

Niet alleen in Info Act maar ook in het programma Bakabana Tori vertelt Cliff Limburg leugens en halve waarheden. Nog voordat de waarheid zijn laarzen aan heeft, is de leugen van Limbo al vijf maal rond de aarde gelopen. Ik luister ook af en toe naar zijn programma “Brokobana Tori”. Maar liever luister ik naar The Talk (A Taki) van Wayne Telgt, die vind ik interessanter en objectief, dat van Limbo is ridicuul en paars gekleurd.

Vrienden bellen mij af en toe dat Limbo weer eens te keer is gegaan tegen andersdenkenden en dat hij normen en waarden aan zijn laars lapt. Het is overduidelijk dat Limburg de menselijke beschaving mist. Hij maakt gebruik van overheidsmedia kanalen om mensen tegen elkaar op te zetten. In zijn programma bekritiseert hij wekelijks personen op de hem bekende arrogante en intimiderende wijze.

Terwijl de roeping van een media is zaken uit te brengen om de burgers in staat te stellen de maatschappelijke zaken van algemeen belang goed te kunnen volgen. Het is ongehoord dat de woordvoerder van de president gebruik maakt van de staatsmedia om op staatskosten andersdenkenden te bekladden. Kennelijk draagt dit de goedkeuring van president Bouterse, want hij corrigeert de perschef  nooit.

Alle overheidsomroepen en televisiestations zijn omgetoverd tot propagandamachine van Bouterse. Limbo ventileert in al zijn uitzendingen een duidelijk pro-NDP en Bouterse opvatting en zet zich af tegen alles en iedereen die tegen Bouterse of de NDP is. De presentatie van Cliff Limburg en Jan Meulders via Info Act was geen schoolvoorbeeld van de overheid in deze moderne massamedia.

Naipal.A.I

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Ingezonden / FOS Network

02-02-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics