Nickerie.Net, woensdag 20 februari 2013


Rijstsector lijdt verlies door namaak Surinaamse rijst

20/02/2013 00:02 - Eliťzer Pross

PARAMARIBO - De Surinaamse rijstsector verliest steeds meer marktaandeel in Europa omdat rijst uit andere landen als Surinaamse rijst wordt aangeboden. Dat zegt Wierin Bissesar, woordvoerder van de Vereniging van Rijst Exporteurs(VRE). Volgens hem is het marktaandeel de afgelopen jaren afgenomen van 40.000 ton naar nog geen 10.000 ton per jaar.

Sranan Alesie is rijst die echt uit Suriname komt. Dit geldt niet voor alle rijst die als Surinaamse rijst te koop isSranan Alesie is rijst die echt uit Suriname komt. Dit geldt niet voor alle rijst die als Surinaamse rijst te koop is Foto: Irvin Ngariman

Het is al langer bekend dat in Nederland en omliggende landen namaak Surinaamse rijst in de winkels ligt. Minder goede kwaliteit rijst wordt van goedkope bestemmingen zoals Guyana, ItaliŽ en zelfs Uruguay gehaald, om verpakt te worden als product uit Suriname. De boosdoeners zijn tussenhandelaren en verpakkers. "Het zijn zelfs Surinamers die zich in Nederland hieraan schuldig maken", vertelt de VRE-woordvoerder. Het merk 'Suriname' heeft hierdoor veel schade opgelopen.

Het rijstorgaan onder leiding van Badrisein Sital heeft een plan gemaakt om de naam 'Surinaamse rijst' te beschermen en te promoten in Europa en de regio. Dit is echter nog niet van de grond gekomen omdat er nog geen financiering voor is. Sital raamt de kosten voor deze 'brandingcampagne' op ongeveer 80.000 Euro.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

20-02-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics