Nickerie.Net, zondag 17 maart 2013


Gajentaan: Regering Bouterse gekenmerkt door hoge mate van nepotisme

Jan Gajentaan

PARAMARIBO - Volgens politiek analist Jan Gajentaan is het opvallend dat familieleden van loyalisten van president Bouterse rijkelijk beloond worden in het banencircuit van de overheid. “De afgelopen dagen was er sprake van benoemingen van familieleden van Jozefzoon en Hooghart. Eerder al zagen we familieleden van minister Lackin overal opduiken. En ook de diplomatieke dienst van Suriname krijgt steeds meer het karakter van een familieonderonsje van partijbonzen”, meent Gajentaan.

“Ik wil niet zeggen dat al deze mensen ongekwalificeerd zijn, maar de trend is wel opvallend”, stelt de analist tegenover GFC Nieuws. “Het is overigens geen uniek verschijnsel. Ik heb laatst nog een studie gelezen, waaruit blijkt dat een groot land als China in feite geregeerd wordt door een stuk of acht families, die allemaal afstammen van de oprichters van de Volksrepubliek China. Deze families controleren zowel de overheid als grote delen van het bedrijfsleven”.

De analist denkt dat deze vorm van nepotisme schadelijk zal zijn voor het imago van Bouterse in binnen- en buitenland. “Vorig jaar zagen we nog dat de president vrij hoog scoorde qua vertrouwen in de opiniepolls. Ik heb dat toen zo geďnterpreteerd, dat veel Surinaamse kiezers het politieke gedoe zat waren en de president zagen als een nationale en krachtdadige figuur”.

“Dit imago van nationale leider zal ongetwijfeld bezoedeld worden door het beeld van een kleine kliek van loyalisten, die onder elkaar de baantjes, de financiële voordeeltjes en de grondconcessies verdelen. Zeker zolang een groot deel van de bevolking halverwege de maand “skeer” is door de hoge lasten die door de Government Take veroorzaakt worden, zal hierover in toenemende mate onbegrip en irritatie ontstaan bij de bevolking”.

Volgens Gajentaan kan dit negatieve beeld alleen veranderd worden door een beleid van transparantie. “Niet voor niets spreken communicatiedeskundigen tegenwoordig over het transparantietijdperk. Door de snelheid waarmee informatie gedeeld wordt via verschillende media, kun je de bevolking niet meer voor de gek houden. Een transparante overheid zorgt voor openbare aanbestedingen en laat onafhankelijke commissies beslissen over de invulling van vacatures”.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /GFC

10-03-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics