Nickerie.Net, dinsdag 02 april 2013


Zündapp-liefhebbers koesteren en poetsen hun bromfiets

 “Eigenlijk rijden wij Zündapp bromfietsen vanaf we 16 jaar oud zijn, maar de vereniging is zo’n vijf jaar geleden opgericht”, zegt Fuljhari Djotis, voorzitter van de Zündapp Riders, aan Starnieuws. De vereniging bestaat uit ongeveer 25 leden die samen meer dan 70 bromfietsen van het Duitse merk bezitten. Djotis geeft aan dat de leden onderweg zijn naar Nickerie om daar de plaatselijke Zündapp vereniging te ontmoeten. Samen met hen zullen ze in Nieuw Nickerie ‘showrijden’.

80b89e082f5be5098d8a90b18be4e31b.jpgLeden van de Zündapp Riders nemen een break in Coronie op weg naar Nickerie. (Foto: Edward Troon)

Volgens zijn informatie heeft de Nickeriaanse groep ongeveer 15 leden. “Voorlopig zijn dit de twee enige verenigingen. Ik denk dat er nog een groep in Commewijne is, maar ik weet niet of ze nog bestaat”, zegt de voorzitter zijn voorhoofd fronsend. De Duitse Zündapp fabriek (1917-1984) heeft een aantal topproducten geproduceerd, waarvan de 'KS' brom- en motorfietsen in Suriname het bekendst is. De firma Kersten is jarenlang de lokale dealer geweest en de brommer geniet een goede reputatie.

“Je krijgt dat ding nooit kapot, het is van aluminium gemaakt met weinig ijzeren onderdelen. De Duitsers hebben iets gemaakt dat je nooit kapot kan rijden”, zegt secretaris Soedhes Sewkaransing enthousiast. Hij heeft als vijftienjarige al op de Zündapp van zijn vader gereden en heeft op zijn negentiende zijn eigen exemplaar gekocht en is een fervente fan van het Duitse merk. “Ik heb mijn vrouw altijd gezegd dat ik geen roker en drinker ben en dat dit mijn hobby is. Ik geef mijn geld meer uit aan Zundapps om de generatie die nu komt te bewijzen wat dit merk toen was. De generatie van nu heeft misschien van de naam gehoord maar heeft deze helemaal niet gezien.”

Werkpaard Djotis begrijpt dat de huidige generatie de legendarische brommer niet kent. “Er is een tijd geweest dat Zündapp uit het straatbeeld van Suriname was verdwenen. De brommer is toen weggezet in kippen- en berghokken. Wij hebben dit merk weer tot leven gebracht door ze uit die hokken te halen en ze op te knappen. Waarom we dit doen? Deze brommer is een werkpaard geweest in Suriname en geen enkele brommer is tot nu toe zo sterk. Wij willen dat zo houden, zolang we dat kunnen omdat Zündapp traditie is van Suriname.”

Zündapp Riders onderhouden en modificeren de bromfietsen zelf. Elke zondag komen zij bij elkaar bij een van de leden en delen ervaringen en kennis. Met mooi weer rijden ze met de hele club naar bijvoorbeeld Domburg of in dit geval Nieuw Nickerie. Iedereen die een Zündapp heeft, mag zich bij de groep aansluiten. Het maakt niet uit hoe oud of van welke serie de bromfiets is. Het oudste gemotoriseerde rijwiel in de vereniging is 54 jaar en het meest recente exemplaar is 31 jaren jong.

Edward Troon

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

02-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics