Nickerie.Net, maandag 15 april 2013


Freedom House noteert neerwaartse trend Suriname op vrijheidsindex

De internationale vrijheids waakhond 'Freedom House' heeft in zijn vrijheidsindex van landen een neerwaartse trend voor Suriname genoteerd wegens de gewijzigde Amnestiewet, die in 2012 is doorgedrukt. Dit blijkt uit het enkele weken geleden uitgekomen verslag 'Freedom in the world 2013: democratic breakthroughs in the balance'. Freedom House tekent daarbij aan: 'Suriname received a downward trend arrow due to an amended amnesty law that granted immunity to President Desiré Bouterse and 24 other suspects on trial for the 1982 murder of 15 political opponents'.

De scores die deze organisatie aan ons land toebedeeld heeft, zijn overigens al sinds 2006 stationair gebleven. Voor 2013 wordt Suriname beoordeeld met de status van vrij land en een 'freedom rating' van 2.0. Met betrekking tot de burgerlijke vrijheid en de politieke vrijheid in ons land wordt op een schaal van 1-7 het cijfer 2 gegeven. Landen met een 'freedom rating' van 2 hebben een iets mindere mate van burgerlijke vrijheid dan landen met de hoogste score en ook is er nog enige vorm van belemmering voor onafhankelijke media en het ontplooien van vakbonds- activiteiten. In deze landen is er tevens nog een bepaalde mate van discriminatie ten opzichte van minderheidsgroepen en vrouwen waar te nemen.

Landen met een 'freedom rating' van 7 kennen weinig tot geen burger- lijke vrijheid. Vrijheid van meningsuiting en de bescherming van bijvoorbeeld gevangenen en andersdenkenden worden in die landen niet voldoende gewaarborgd.

Freedom House benadrukt in zijn verslag, dat er tal van vertragingen in het 8 december strafproces zijn opgetreden en dat op 4 april 2012 het proces is gestuit door de aanname van de gewijzigde Amnestiewet. Deze wet heeft ervoor gezorgd, dat de verdachten van de decembermoorden gevrijwaard werden van vervolging. In feite is volgens Freedom House immuniteit toegekend aan hoofdverdachte en president Desiré Bouterse en de 24 andere verdachten. Vanuit binnen - en buitenland werden felle protesten aangetekend tegen de amnestiewetgeving en Nederland riep zijn ambassadeur terug en staakte de ontwikkelingshulp aan Suriname, aldus Freedom House. De internationale vrijheids- waakhond 'Freedom House' heeft een neerwaartse trend voor Suriname genoteerd wegens het geschorste 8 december strafproces.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /De West

14-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics